Srijeda, 21 veljače, 2024

Rusija prvi put u više od sto godina kasni s plaćanjem stranog duga, u Kremlju bijesni

Preporučeno

Ovakav scenarij predviđao se otkako su SAD i Europska unija uvele sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Rusija nije platila kamate na državni dug u stranoj valuti u vrijednosti od oko 100 miliona dolara, prvi put u više od sto godina. Rok za plaćanje istekao je sinoć u ponoć.

Moskva ima novac za plaćanje 94,6 miliona eura i spremna je uplatiti taj iznos, no ispriječile su se sankcije koje onemogućuju isplatu međunarodnim vjerovnicima.

Upravo se čita:  Bosanac varao socijalni sistem Austrije: Primao pomoć a imao posao

Rusija tvrdi da je poslala novac Euroclearu, banci koja je uplatu trebala distribuirati prema investitorima. Novac je međutim ondje zapeo, a vjerovnici uplatu nisu primili, prenosi Bloomberg.

Euroclear nije želio potvrditi da je plaćanje blokirano, ali su poručili da se pridržavaju svih sankcija.

Ovakva situacija posljednji put se dogodila 1918. godine, tokom boljševičke revolucije kada je novi komunistički vođa Vladimir Lenjin odbio platiti dugove Ruskog Carstva.

Upravo se čita:  Srbin mesaru pretvorio u mljekaru: “Kajmakom ubio 5 osoba, a 6 će imati doživotne posljedice uključujući bebu”

Ovakav scenarij predviđao se otkako su SAD i Europska unija uvele sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu. Mediji su i ranije pisali da bi moglo doći do problema s podmirivanjem ruskog duga Zapadu. Ovo je prvo neispunjenje obveza u stranoj valuti od 1918. godine.

Ministar financija Anton Siluanov priznao je da strani ulagači ‘neće moći primiti‘ isplate, prenosi agencija RIA Novosti.

Upravo se čita:  Rumun u Klagenfurtu napao Bosanku (39): Prijeti mu deportacija

– Dva su razloga. Prvi je da je inozemnoj infrastrukturi zabranjeno obavljanje bilo kakvih poslova vezanih za Rusiju. Drugi je što je stranim ulagačima izričito zabranjeno primati uplate od nas, rekao je.

Istaknuo je da Rusija želi platiti dug i ima dovoljno novca za isplatu vanjskog duga, prenose Vijesti.ba.

– Cijela ova situacije je farsa, rekao je.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo: Prepoznajete li lopova sa snimka? Za informaciju se daje novčana nagrada

Vlasnici stambene zgrade u sarajevskoj ulici Hadžiabdića 15 prijavili su krađu za sada nepoznate muške osobe koja je iz...

Još vijesti za vas