Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Ruske snage odnijele značajnu pobjedu: Pala je Avdivijka

Autor:Agencije

Preporučeno

Gubitak grada nakon gotovo dvije godine od ruske invazije mogao bi predsjedniku Volodimiru Zelenskom pružiti snažniji argument da od Zapada traži hitniju vojnu pomoć u obraćanju na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu ujutro

Ukrajinske trupe povukle su se iz razorenog istočnog grada Avdijivke, rekao je novi načelnik ukrajinske vojske rano jutros, utirući put najvećem napredovanju Rusije od maja 2023., kada je zauzela grad Bahmut.

Povlačenje je najavljeno dok se Ukrajina suočava s nestašicom municije zbog nedonošenja odluke o američkoj vojnoj pomoći u Kongresu, a njime se željelo spasiti trupe od potpunog okruženja ruskih snaga nakon mjeseci žestokih borbi, izvijestio je Kijev.

Upravo se čita:  Putnik iz Banja Luke uhvaćen zbog lažiranja dokumenata na letu za Dortmund

General Oleksandr Sirski, koji je preuzeo vodstvo ukrajinske vojske u velikom preokretu prošle sedmice, rekao je da su se ukrajinske snage vratile na sigurnije položaje izvan grada, koji je prije rata imao 32.000 stanovnika.

– Odlučio sam povući naše jedinice iz grada i krenuti u odbranu s povoljnijih linija kako bismo izbjegli okruženje i sačuvali živote i zdravlje vojnika, citirali su ga u saopćenju oružanih snaga.

Upravo se čita:  Izbacivač Emir iz BiH na čelu bande: Ucjenjivali bogate Švajcarce, žrtvi iskopali grob

Gubitak grada nakon gotovo dvije godine od ruske invazije mogao bi predsjedniku Volodimiru Zelenskom pružiti snažniji argument da od Zapada traži hitniju vojnu pomoć u obraćanju na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu ujutro, prenosi Index.hr.

Rusija je pojačala svoju ofanzivu na Avdijivku u oktobru, a ukrajinski položaji sedmicama su bili sve opterećeniji.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas