Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Ruskinja Ljudimila: ‘Nisam mogla zaustaviti suze kada sam činila prvu sedždu, bile su to snažne emocije, shvatila sam da je to…’

Autor:Anadolija

Preporučeno

Ona je kazala da je stupanjem u brak s muslimanom počela više da istražuje o toj vjeri i da je nakon izvjesnog vremena shvatila da želi život nastaviti kao muslimanka.

Ruskinja Ljudmila Babić već deceniju živi u Bosni i Hercegovini, a ovo je osmi Ramazanski bajram koji dočekuje u Sarajevu nakon što je prešla na islam i ne razmišlja o povratku u rodnu Rusiju, piše Anadolija.

Ljudmila je prije deset godina upoznala Nedima Babića i odmah došla u Bosnu i Hercegovinu i udala se za njega. Nakon nekog vremena se razvela, ali je nastavila život u Sarajevu.

Vedrog lica Ruskinju, put Sarajeva je dovela ljubav, ali ju je u gradu na Miljacki i zadržala ljubav koju je razvila prema ovom gradu u kojem je prijatelji i poznanici osloviše sa “Mila“.

Upravo se čita:  Vozač GRAS-a podnio krivične prijave zbog Davida Coultharda, tvrdi da su ga u policiji “ismijavali”

Ona je u razgovoru za Anadoliju kazala da je stupanjem u brak s muslimanom počela više da istražuje o toj vjeri i da je nakon izvjesnog vremena shvatila da želi život nastaviti kao muslimanka.

– Prije osam godina sam otišla u džamiju na teravih-namaz. Bila je to 27. noć ramazana i tad još nisam bila prešla na islam, već sam željela vidjeti taj ambijent i osjetiti tu atmosferu. Planirala sam da sjednem u ćošak džamije i posmatram vjernike dok klanjaju, ali srela sam tamo prijateljicu i ona me pozvala da sjednem pored nje. Rekla mi je da je pratim i radim sve što ona bude radila tokom namaza. Bila sam uzbuđena kad je namaz počeo. Nisam mogla zaustaviti suze kada sam činila prvu sedždu. Bile su to snažne emocije i osjećaji. Shvatila sam da je to ono što sam tražila – kazala je Babić.

Upravo se čita:  Nana Fata u društvu unuke Azre čestitala Bajram svim muslimanima širom svijeta

Ona je dalje kazala da je odmah po završetku namaza pred stotinama vjernika izgovorila kelime-i-šehadet i tako postala muslimanka. Dodala je da joj je i danas vrlo dirljivo pričati o tim emotivnim trenucima.

U razgovoru je dalje kazala da neće nikada zaboraviti ni uzbuđenje koje je doživjela i tokom prvog Bajrama koji je doživjela po dolasku u BiH dok još nije bila muslimanka.

Upravo se čita:  Nana Derviša je najstarija Bosanka na hadžu: Hadž moraš doživjeti, te se ljepote ne mogu opričati

“I danas, osam godina nakon prelaska na islam, Ramazanski bajram dočekujem s mnogo emocija i ljubavi u srcu. Bajram za mene predstavlja sreću. To je praznik koji dolazi nakon ramazana, kojeg se trudimo provoditi u maksimalnoj duhovnosti, i trudim se da bajrame provodim i doživim na najljepši mogući način“, kazala je Ljudmila.

Ljudmila posebno uživa u posjećivanju prijatelja tokom bajrama, kada im i poklanja im uglavnom bajramluke koje svojeručno pravi s obzirom da ima više hobija, uključujući slikanje na drvetu i kaligrafiju.

Ona je u razgovoru za Anadoliju kazala da je sretna u Bosni i Hercegovini i da uživa u bajramskim praznicima, ali da joj ipak nedostaje porodica koja živi u Rusiji.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas