Petak, 1 ožujka, 2024

Ryanair konačno stiže u Sarajevo, kreće borba s Wizz Airom i još jednim gigantom

Preporučeno

Sarajevu će sigurno ići naruku i svojevrsni krah aerodroma Tuzla, koji je donedavno bio zvijezda regije.

Najveća evropska niskotarifna aviokompanija Ryanair konačno će pokrenuti letove iz Sarajeva. Irski gigant dosad nije letio iz glavnog grada BiH, piše BiznisInfo.ba.

Podsjetimo da su tri kompanije ispunile uslove javnog poziva za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo koji je raspisala Turistička zajednica KS. Riječ je kompanijama Ryanair, Sunexpress Airlines i Wizz Air. Odlukom je naloženo da se sa ove tri avikompanije potpiše ugovor, što znači da je to gotova stvar.

Upravo se čita:  Šta je uzrok velikog pada prihoda najvećeg proizvođača jestivog ulja u BiH?

Detalji o tome ka kojim gradovima će biti otvorene linije i kada, trebali bi biti objavljeni uskoro, a naročito su velika očekivanja od Ryanaira. Ono što je jasno jeste da konačno kreće velika borba evropskih niskotarifnih giganta za putnika iz Sarajeva. Sasvim je sigurno da se može očekivati veliki broj linija ka mnogim evropskim destinacijama, te da putnike očekuju znatno jeftinije karte nego što je to sada slučaj. Wizz Air je ranije imao bazu u Sarajevu ali ju je ugasio, a trenutno ima samo liniju ka Londonu.

Upravo se čita:  Šok za putnike: Otkazani letovi iz Tuzle, šta se dešava s avionom

Sarajevu će sigurno ići naruku i svojevrsni krah aerodroma Tuzla, koji je donedavno bio zvijezda regije. No, Ryanair je ove godine napustio taj aerodrom, dok je Wizz Air ugasio bazu i drastično smanjio broj linija. Veoma je zanimljiva i treća kompanija koja će pokrenuti letove, a o kojoj se malo govori – Sunexpress Airlines.

Riječ je također o niskotarifnoj kompaniji koja je nastala još 1989. godine kao zajedničko ulaganje dva velikana – Turkish Airlinesa i njemačke Lufthanse. Kompanija ima snažnu flotu i leti za veliki broj evropskih gradova, pa nema sumnje da će biti ozbiljna konkurenija divovima kao što su Ryanair i Wizz Air. U svakom slučaju, jasno je da Sarajevo može očekivati pravu ekspanziju u narednim periodu i da će konačno biti povezano sa Evropom kako to i zaslužuje kao glavni grad jedne države.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

1. mart: Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja...

Još vijesti za vas