Srijeda, 29 svibnja, 2024

Ryanair najavljuje snažan rast na Balkanu: Ciljaju na 11 miliona prevezenih putnika ove godine

Preporučeno

Ovaj rast putnika, kako dodaju, dopunjava planove Ryanair da poraste na 300 miliona prevezenih putnika godišnje do 2034. godine, kako preuzima još 400 aviona.

Irska niskotarofna aviokompanija Ryanair najavila je nastavak snažnog rasta na Balkanu, pri čemu je njen izvršni direktor Michael O’Leary, nedavno otpisao Wizz Air kao izazivača.

Ryanair posluje na četiri od sedam tržišta bivše Jugoslavije. Izuzeci su Slovenija, Makedonija i Kosovo. Wizz Air je trenutno najveći niskotarifni prevoznik u Prištini, Makedoniji i Srbiji, dok Ryanair ima prednost u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Ove godine će preteći Wizz Air u Bosni i Hercegovini i postati najveći niskotarifni prevoznik u zemlji, sa gotovo 200.000 sjedišta na bosanskom tržištu, piše portal ExYu aviation.

„Ryanair je jedini veliki evropski avioprevoznik koji je značajno povećao broj putnika nakon kovida, posebno na Balkanu, gdje su druge aviokompanije prestale da rastu, smanjuju rute i smanjuju broj putnika. Ove godine će Ryanair porasti na 11 miliona prevezenih putnika godišnje u regionu (povećanje broja putnika 260% u odnosu na period prije kovida)“, saopštila je kompanija.

Upravo se čita:  Sarajevo postaje globalni centar: Doručak u Istanbulu, večera pod zvijezdama Abu Dhabija

Ovaj rast putnika, kako dodaju, dopunjava planove Ryanair da poraste na 300 miliona prevezenih putnika godišnje do 2034. godine, kako preuzima još 400 aviona.

„Želimo da se fokusiramo na ovaj region. Vidimo da će ovo biti veliki dio naše nadolazeće ekspanzije“, poručuju iz kompanije.

Wizz Air je bio primoran da smanji operacije iz svojih baza u Skoplju i Beogradu ove godine zbog nedostataka na motorima koji pokreću neke od njegovih aviona tipa Airbus A320neo. Ukupno 40 aviona je prizemljeno.

Tokom 2022. godine, prevoznik je zatvorio svoju kratkotrajnu bazu u Sarajevu, a tokom 2023. godine i onu u Tuzli.

Međutim, Silvia Mosquera, izvršna potpredsjednica i glavna komercijalna direktorica Grupe Wizz Air, rekla je za Ex-Yu Aviation news da trenutno imaju oko 20% flote na zemlji.

Upravo se čita:  Sarajevo postaje globalni centar: Doručak u Istanbulu, večera pod zvijezdama Abu Dhabija

„Očekujemo da će inspekcija trajati između 18 i 24 mjeseca, međutim, sljedeće godine će biti manji uticaj jer će neki motori biti vraćeni iz radionica, pa mislim da ćemo sljedeće godine videti rast Wizz Air“, kazala je.

Poručila je da je Zapadni Balkan veoma važno tržište za njih.

„Naša namjera je da dalje rastemo u regionu, ali ne ove godine zbog motora. Ali za sljedeću godinu naša namjera je da nastavimo s rastom“, rekla je.

Aviokompanija je saopštila da sada pažljivo bira kako da rasporedi svoje preostale dostupne avione kako bi letjeli na rutama koje su najprofitabilnije i pružaju najjače strateške prednosti.

Ryanair je znatno povećao prisutnost u Hrvatskoj tokom posljednjih nekoliko godina otvaranjem baze u Zagrebu, kao i sezonske baze u Zadru. Ove godine je dodatno učvrstio svoju poziciju otvaranjem baze u Dubrovniku koja radi cijele godine.

Upravo se čita:  Sarajevo postaje globalni centar: Doručak u Istanbulu, večera pod zvijezdama Abu Dhabija

Kompanija zadržava svoj položaj kao najveća aviokompanija u Hrvatskoj, proširujući svoju ponudu na 4,5 miliona sjedišta godišnje, skoro dvostruko više od druga po redu, Croatia Airlines. Međutim, suočava se sa većim izazovima na drugim tržištima. Prije skoro deceniju, Ryanair je najavio da će pokrenuti letove za Skoplje direktno izazivajući Wizz Air, međutim, ti planovi su otkazani iz nepoznatih razloga.

Aviokompanija je takođe stagnirala u Srbiji sa svojim operacijama iz Niša, dok nema letove za Prištinu gdje je Wizz Air postao najveći prevoznik po broju prevezenih putnika. Iako su vođeni razgovori između Ryanaira i slovenačke Vlade, O’Leary je nazvao aerodrom u Ljubljani „jednostavno preskupim“, prenosi Forbes.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Radnici BHRT-a održali protest upozorenja, moguć i generalni štrajk

Radnici BHRT-a održali su danas protest upozorenja kojim su željeli ukazati na katastrofalnu finansijsku situaciju u kojoj se nalaze. Predstavnici...

Još vijesti za vas