Nedjelja, 14 srpnja, 2024

S ciljem povećanja sigurnosti u saobraćaju: Kompletna glavna saobraćajnica bit će ‘pokrivena’ radarima

Preporučeno

Dugoročna strategija postavljanja stacionarnih radarskih sistema će se fokusirati na smanjenje 'ubrzajnog puta', odnosno dionica na kojima prema policijskim informacijama postoji učestala praksa ubrzavanja preko ograničenja

Kako bi se podigao stepen sigurnosti učesnika u saobraćaju, kompletna glavna saobraćajnica, od Ilidže do Baščaršije, bit će ‘pokrivena’ stacionarnim radarima.

Ovo je jedna od mjera najavljenih na sastanku na kojem je razmatrana primjena Smjernica za poboljšanje stanja sigurnosti u saobraćaju u Kantonu Sarajevo, a kako je najavio ministar Admir Katica, sredstva za nabavku novih stacionarnih i mobilnih radara, u iznosu od 1,5 miliona KM, već su obezbijeđena, navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Ministar Katica održao je sastanak sa policijskim komesarom Fatmirom Hajdarevićem, načelnikom Jedinice za saobraćaj Faikom Lušijom, načelnikom Odjeljenja za videonadzor Mirzom Nikšićem, inžinjerom za videonadzor Savudinom Buljubašićem i koordinatorom za poboljšanje stanja sigurnosti u saobraćaju u KS Semirom Šutom na kojem je razmatrana primjena Smjernica i analizirani postignuti rezultati, uz prijedlog mjera za postizanje još boljeg efekta i povećanja stepena sigurnosti. S tim u vezi, razmotreni su modaliteti implementacije novih uređaja i sistema na saobraćajnicama u Kantonu Sarajevo.

Upravo se čita:  Zeposleni u FBiH bi ponovo mogli dobiti pomoć do 2.500 KM, evo detalja

Aktivnosti MUP-a Kantona Sarajevo – Uprave policije u narednom periodu bit će fokusirane na nabavku i implementaciju novih radara koji će biti multifunkcionalnog karaktera, te će uz visoku rezoluciju imati mogućnost očitavanja i analize registarskih oznaka vozila. Novi radari će biti postavljeni na vidljivim mjestima uz lako uočljive boje koje će imati preventivni karakter. Ovom mjerom nastoji se postići razvoj svijesti vozača o opasnosti prekoračenja brzine, ali i povećanje efektivnosti radarskih sistema u prepoznavanju lica koja krše propisana saobraćajna ograničenja.

Upravo se čita:  Lažna bolovanja uzrokuju milionske gubitke za poslodavce u FBiH

Osim glavne gradske saobraćajnice, planirano je postavljanje radarskih sistema i na lokacijama:

– Šip – Ulica Alipašina (raskrsnica ul. Alipašina – Zije Dizdarevića – Abdulrahmana Muharemije);

– Stup – Ul. Džemala Bijedića – XIII transferzala (Nova raskrsnica) oba pravca;

– Semizovac – M18, Sarajevo-Tuzla, mjesto Poturovići

– Dom zdravlja Vrazova – Ul. Maršala Tita, na potezu od ul. Alipašina do ul. Dolina – naspram Doma zdravlja Vrazova;

– Kod Centralne banke – Ul. Maršala Tita – na dijelu od ulice Kulovića do ulice Radićeva;

Upravo se čita:  Vijeće ministara odbilo 11. juli proglasiti Danom žalosti, Košarac uložio veto

– Lokacija u Ulici Safeta Zajke, od benzinske pumpe OMV (naselje Briješće) do skretanja u ulicu Harisa Čampare (naselje Zabrđe);

– Lokacija u Ulici Safeta Zajke, na relaciji Briješće-Rajlovac, općina Novi Grad

– Lokacija u Ulici Mula Mustafe Bašeskije – Pehlivanuša, općina Stari Grad

– Lokacija u Ulici Bistrik, u blizini OŠ “Edhem Mulabdić”, općina Stari Grad

Dugoročna strategija postavljanja stacionarnih radarskih sistema će se fokusirati na smanjenje ‘ubrzajnog puta’, odnosno dionica na kojima prema policijskim informacijama postoji učestala praksa ubrzavanja preko ograničenja, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

U Kiseljaku uvedene redukcije vode, neka naselja danima bez vodosnabdijevanje

Iz kiseljačkog JP “Vodovod i kanalizacija” jutros, je saopćena informacija o redukciji vodosnabdijevanja na određenim područjima. Iz ViK-a Kiseljak je...

Još vijesti za vas