Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Salkić poručio Dodiku: Dobio sam vaš poziv za obilježavanje 9. januara, direktno me provocirate

Preporučeno

Želim vas podsjetiti da obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS u Bosni i Hercegovini predstavlja suprotstavljanje odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma na osnovu kojeg postoji entitet RS.

Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a, uputio je otvoreno pismo predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku povodom poziva koji je dobio od njega za prisustvo obilježavanju neustavnog dana RS-a 9. januara. Salkićevo pismo prenosimo u cijelosti.

– Dobio sam od Vaš poziv za obilježavanje, odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, zabranjenog datuma obilježavanja dana entiteta RS 9. januara.

Ovaj Vaš poziv doživljavam kao direktnu provokaciju bivšeg logoraša zatočenog u koncentracionim logorima fiskulturna sala OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” Bratunac i trening centra na Palama, koji su produkt temeljnih odluka donesenih 9. januara 1992. godine.

Vi treba da znate da je obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS za mene i sve preživjele žrtve i porodice ubijenih Bošnjaka na temeljima donesenih odluka 9. januara 1992. godine duboko uvrijedljivo i podsjeća nas na traume i zločine koje smo preživjeli uključujući počinjeni i presuđeni genocid nad Bošnjacima kojeg su počinili, prema važećim presudama međunarodnih sudova, vojska i dijelovi policije bosanskih Srba.

Upravo se čita:  Ne krčmi imovinu samo RS: Neum se upisao kao vlasnik bh. otoka

Želim vas podsjetiti da obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS u Bosni i Hercegovini predstavlja suprotstavljanje odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma na osnovu kojeg postoji entitet RS.

Kao što Vam je poznato za neprovođenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predviđene su sankcije prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, te ću zbog toga, ali i zbog lične provokacije iskoristiti priliku da protiv Vas, ali i ostalih članova organizacionog odbora za obilježavanje 9. januara u narednim danima podnesem krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu.

Upravo se čita:  Cvitanović se obrušio na Komšića: Njegove izjave su najbolji primjer zašto Hrvati ne obilježavaju Dan nezavisnosti BiH

Iskreno se nadam da ćete Vi i vaši sljedbenici jednoga dana krenuti putem katarze, suočavanja sa istinom iz prošlosti, čime bi dali nemjerljiv doprinos vraćanju povjerenja i izgradnji društva u kojem bi se narodi i građani osjećali slobodni i ravnopravni, što danas sigurno nije slučaj u entitetu čiji ste vi predsjednik.

Želim vas podsjetiti da su se Bošnjaci vratili da žive na svojim ognjištima koja se nalaze po Dejtonskom mirovnom sporazumu u ovom entitetu u miru sa svojim komšijama i da nisu poduzeli nijednu osvetničku akciju, iako su mnogi počinioci ratnih zločina nad nama na slobodi dok neke koji su presuđeni za genocid Vi sami smatrate herojima.

Upravo se čita:  Formiranje posebnih odjela: Premijer Nikšić otkrio lokaciju na kojoj bi trebao biti smješten federalni USKOK

Mi poštujemo Dejtonski mirovni sporazum koji nam daje pravo na povratak bez diskriminacije, a entitet čiji ste vi predsjednik nas uporno diskriminira uzurpirajući naša Ustavom zagarantovana prava.

Pozivam Vas da promijenite svoj pristup prema Bošnjacima, jer prije našeg povratka mnogi gradovi i naselja su izgledali kao mjesta za snimanja horor filmova. Nažalost zbog vaše politike mnoga naselja danas, ali i u budućnosti će izgledati tako jer ovaj entitet napuštaju svi koji imaju priliku za to ne želeći trpjeti sijanje straha, mržnje i nepovjerenja kojeg Vi širite – navodi Salkić u pismu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas