Utorak, 27 veljače, 2024

Samo kod nas: Bolnica umjesto medicinskih nabavila maske za varenje

Autor:Mondo

Preporučeno

“Umjesto ugovorene medicinske robe, isporučena je nemedicinska roba. Umjesto zaštitnih odijela isporučena su odijela bez adekvatne zaštite i deklaracije, a umjesto profesionalnih zaštitnih naočara, naočare za varenje”

Direktor bolnice „Sveti Apostol Luka“ u Doboju Mladen Gajić optužen za nesvjestan rad u službi, a u vezi sa nabavkom medicinske opreme tokom pandemije virusa korona u RS, samoinicijativno je isplatio štetu od 82.320 KM pričinjenu budžetu grada Doboj, tako što je uradio reprogram svog kredita i uplatio navedeni iznos.

Potvrđeno je to danas na ročištu Gajiću na kojem su pročitani detalji sporazuma o priznanju krivice koji je sklopio sa Republičkim javnim tužilaštvom i pristao na 10 mjeseci zatvora.

On je optužen da je proveo postupak javne nabavke zaštitnih odijela i maski za potrebe bolnice, kao i Javne ustanove „Dom za starija lica Doboj“ pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci, ukupne vrijednosti 136.918 KM sa PDV-om.

Upravo se čita:  "Možda neki misle da mogu da me zastraše, ali to nije moguće" Istraživačka novinarka iz Bijeljine prva u RS-u osumnjičena za klevetu

Dodaje se da je optuženi, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa i propuštanjem nadzora, koji se ogleda u tome da je umjesto ugovorene medicinske isporučena nemedicinska roba, oštetio budžet grada Doboja za 82.320 KM. Radi se o razlici između nabavne i krajnje prodajne cijene.

Gajić je ugovor o nabavci zaštitnih odijela i maski zaključio sa agencijom “Travel 4 fun”d.o.o Banjaluka, koja nije ispunjavala kvalifikacione uslove za učešće u predmetnoj nabavci, jer se radi o putničkoj agenciji.

“Umjesto ugovorene medicinske robe, isporučena je nemedicinska roba. Umjesto zaštitnih odijela isporučena su odijela bez adekvatne zaštite i deklaracije, a umjesto profesionalnih zaštitnih naočara, naočare za varenje”, kazala je danas republički tužilac Sanja Tadić – Stojisavljević.

Ukoliko Okružni sud Banjaluka prihvati sporazum i Gajić bude osuđen, ovo će biti prva presuda u aferi “korona ugovori”. Republičko javno tužilaštvo još uvijek vodi istragu protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića i drugih koji se takođe sumnjiče za brojne zloupotrebe u postupcima javnih nabavki tokom pandemije.

Upravo se čita:  Koja je razlika između "tatinog" i "radničkog" djeteta: Sarajevski profesor geografije objasnio na jednostavnom primjeru zašto smo siromašni

Predsjednik sudskog vijeća Blagoje Dragosavljević je za 18. jul zakazao ročište za razmatranje sporazuma.

“Ovo je prvi postupak iz tzv. “korona predmeta” koji se odnose na sumnje u visoku korupciju tokom pandemije virusa korona u RS. Osuđujuća presuda u ovom predmetu, bila bi značajna Tužilaštvu za drugi postupak koji će uslijediti”, kazala je danas republički tužilac Sanja Tadić – Stojisavljević.

Ona je navela kako se u predmetu Gajić desila “neubičajena situacija”.

“Tužilaštvo se, prije zaključenja sporazuma, obratilo zakonskom zastupniku Grada Doboja, Pravobranilaštvu RS (sjedište zamjenika u Doboju), u vezi sa izjašnjenjem o naknadi štete prouzrokovane ovim krivičnim djelom. Od njih smo primili dopis u kojem su podnijeli prijedlog za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahtjeva. Nakon toga su dostavili novi podnesak u kojem ga povlače”, rekla je Tadić – Stojisavljević.

Upravo se čita:  Poznato ko je poslao jezivu prijeteću poruku "danas ću pucati po svojoj školi"

Ispostavilo se da je Gajić sam isplatio pričinjenu štetu od 82.320 KM, a uplatnicu je danas donio i na sud.

Potvrdio je to i njegov branilac, advokat Siniša Mikić.

“U ovom djelu nije bilo koruptivnog elementa. Svjedoci su potvrdili da niko nije tražio i uzeo novac. Gajić je od početka insistirao da, ukoliko se utvrdi šteta, obešteti gradski budžet. Odmah je uradio reprogram svog kredita i opteretio se dugom, da bi vratio novac”, kazao je Mikić.

Gajić se neposredno nakon puštanja iz pritvora, u fazi istrage, vratio na mjesto direktora dobojske bolnice, a inače je i odbornik u Skupštini grada Doboja.

“Apsurdno je i da je on instruktor mnogim institucijama za postupke javnih nabavki. To mu je uža oblast iz magisterija”, kazao je danas u sudu njegov branilac prenosi Mondo.ba.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila...

Još vijesti za vas