Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Samo za prehranu u BiH potrebno 1290 KM, a prosječna plata 1285 KM! Šta očekuje građane u 2024?

Preporučeno

U svim tim okolnostima četveročlanoj porodici koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta mjesečno je potrebno 2.954 KM, prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH.

Inflacija je krajem 2022. godine dostigla rekordnih 16,9%. To se drastično odrazilo na život bh. građana jer su za životne namirnice i energente morali izdvajati značajno više novca. Cijene u ovoj godini nisu oscilirale kao 2022. godine, a došlo je do smanjenja inflacije. Inflacija je u oktobru iznosila 2,1% što predstavlja, navode iz Centralne banke BiH, neočekivano brzo usporavanje inflacije u odnosu na prethodne mjesece.

”Prosječan rast cijena je značajno različit posmatrano po entitetima. Prema podacima za oktobar entitetskih agencija za statistiku, u Republici Srpskoj je zabilježena godišnja inflacija od 3,8%, dok je u Federaciji BiH zabilježeno stagniranje cijena od 0,1%, prema čemu je ova stopa inflacije daleko najniža u okruženju. Uprkos visokoj osnovici iz prethodne godine, ključni razlog za pad cijena u FBiH dolazi od pododjeljka režijskih troškova, gdje su cijene električne energije, plina i drugih energenata, prema službenim podacima, zabilježile pad od 14,5% na godišnjem nivou. Istovremeno ovaj pododjeljak je zabilježio rast cijena od 4,5% u RS-u. Naša ranija očekivanja nisu ukazivala na ovakvo brzo usporavanje inflacije”, navodi se u procjeni Centralne banke BiH, a prenosi N1.

Upravo se čita:  Kakvu "tajnu" krije ministar Helez i šta ćemo vidjeti u BiH? "Nabavljamo nešto što nema niko u regionu"

U 2024. godini očekuje se da ukupna inflacija iznosi 2,0%, a temeljna inflacija 4,4%.

”Nešto niža trenutno procijenjena stopa ukupne inflacije za 2023. godinu (6,1%), u odnosu na objavljene sa jesenjim krugom srednjoročnih makroekonomskih projekcija (6,3%), u znatnoj mjeri je posljedica nastavka trenda neočekivano brzog usporavanja inflacije u odnosu na prethodne mjesece. Pad aktivnosti u prerađivačkom sektoru djelomično je kompenziran rastom aktivnosti u uslužnom sektoru od trećeg kvartala tekuće godine, na što ukazuju podaci visoke frekvencije na osnovu koji radimo brze procjene ekonomske aktivnosti. Trend pada industrijske proizvodnje i izvoza, na godišnjem, nivou nastavio se i u oktobru. Aktivnosti u oblasti turizma su bile posebno izražene u trećem kvartalu, kada je broj noćenja stranih turista zabilježio rast od 22% na godišnjem nivou, a u oktobru 24,7%”, navode iz CBBiH.

Upravo se čita:  Lista najvećih dužnika za PDV u BiH: Rekorderi su firme iz Sarajeva

U svim tim okolnostima četveročlanoj porodici koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta mjesečno je potrebno 2.954 KM, prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH. Samo za prehranu potrebno im je 1290 KM, a prosječna plata iznosi 1285 KM. ”Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za oktobar 2023. godine u odnosu na oktobar 2022. godine nominalno je viša za 11,1%” saopćili su iz Agencije za statistiku BiH.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas