Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Sanela je vozačica Globtourovog autobusa: Želja mi je uvijek bila voziti kamione i obilaziti gradove!

Preporučeno

Sanela Mehić je rođena i odrasla u Bihaću. Igrom sudbine se preselila u Kiseljak prije više od deset godina te je od tada ponosna stanovnica ovog grada.

Na našim područjima smo uglavnom navikli vidjeti muškarce koji voze autobuse i kamione, ali sresti ženu koja vozi autobus je skoro pa nemoguće.

Ipak, drumovima krstari simpatična Kiseljačanka Sanela Mehić koja je uposlenica firme “Globtour”, piše Mahalla.ba.

Sanela Mehić je rođena i odrasla u Bihaću. Igrom sudbine se preselila u Kiseljak prije više od deset godina te je od tada ponosna stanovnica ovog grada.

Foto: Mahalla.ba

Pitali smo Sanelu odakle želja za neobičnim pozivom vozača autobusa?

“Moja želja je uvijek bila voziti kamione i obilaziti gradove i države. Prvo sam položila C i E, ali, nažalost, naše društvo ima predrasude. Nisam se nigdje mogla zaposliti kao žena. Pokušavala sam u par firmi. Svi kažu javit ćemo i na tome i ostane. Vidjela sam oglas da “Globtour” Kiseljak traži vozača. Otišla sam do direktora Ivice Tole i doslovce pitala:”Ima li on predrasude što sam žena i mogu li se prijaviti?” Rekao je da nema i da ću dobiti šansu i posao te da je dalje na meni. I tako je i počelo. Ovom prilikom se zahvaljujem “Globtouru” Kiseljak, a posebno g. Ivici Toli. Da mi on nije ukazao povjerenje i vjerovao da mogu uspjeti, nikada ne bih bila gdje sam sada” – kaže Sanela za Mahalla.ba te dodaje da se zahvaljuje svim kolegama koji su imali strpljenja i naučili je svim pojedinostima i specifičnostima života vozača.

Upravo se čita:  Sud BiH odbio izreći mjere zabrane influenserki Adni Helić

Sanela kaže da u “Globtouru” radi već dvije godine i prezadovoljna je poslom i odnosom firme prema svojim vozačima.

Foto: Mahalla.ba

Pitali smo Sanelu kakve su bile reakcije kolega kada je počela raditi?

“Naravno da su reakcije bile podijeljene. Od onih koji su sa ironijom prihvaćali do onih koji su se i podsmjehivali. A, naravno, i onih koji su mi bili potpora i podrška i bez kojih ne bih ni uspjela. Neću nikoga nabrajati, oni ce se sami prepoznati – ističe Sanela.

Upravo se čita:  Novi detalji pljačke dva miliona KM u Banjoj Luci: Uhapšen Gruzijac, pljačkaši pobjegli u Doboj

Interesovalo nas je, posebno, kakve su reakcije putnika kada vide da im je vozač žena?

“Putnici su u početku kada uđu bojažljivi, ne vjeruju i jednostavno imaju straha. Ali kada vide da to radim i vozim bez greške i oni se opuste. Sada dobijam često poruke potpore i podrške od putnika. Imam poseban odnos prema našoj djeci kada ih vozim u školu, pa mi čak pišu i pisma podrške”, kaže Sanela.

Foto: Mahalla.ba

Sanela se ne boji rada niti raznolikih autobuskih relacija u okviru svoga posla.

“Vozim sve što me rasporede jer kod nas nema određenih linija ni relacija. Vozim najčešće za Split i Makarsku, ali sam vozila i do Zagreba, Dubrovnika, Ljubljane, Kopra. I nadam se da ću u skorijoj budućnosti dobiti priliku voziti naše linije za Njemačku i ekskurzije do Španije, Grčke, Turske, da obiđem što više mjesta i upoznam što više ljudi, država i kultura”, govori Sanela.

Upravo se čita:  Upoznajte Seadu Todić (63), diplomanticu na Odsjeku za arapski jezik i književnost

Pitali smo Sanelu, ima li nešto što bi željela, a nije još ostvarila u okviru svoga posla?

“Mislim da sam postigla svoj cilj i ostvarila svoj san. I poručujem svima da se u životu ne boje ničega. Sve se može postići ako imate volju i to želite. Ništa nije nedostižno i nemoguće ostvariti. I pozivam sve mlade ljude koji imaju želju kao ja da voze autobus, neka se jave i firma će im sigurno pomoći, kao i meni”, govori Sanela.

Foto: Mahalla.ba

Također, Sanela nam je kazala da joj je porodica velika podrška, a posebno ističe svoga oca i njegovu nesebičnu podršku.

Na kraju, u neformalnom razgovoru smo pitali Sanelu, zbog života vozača, trpi li njen privatni život, a Sanel je kroz osmijeh kazala:

“Nemam djece i nisam udata. Valjda ću sada kao vozač uspjeti naći dečka jer vozači su na glasu kao veliki momci, pa ću, valjda, i ja uspjeti naći srodnu dušu”, zaključuje Sanela.

Izdvajamo

Izdvajamo

Oklopna vozila MUP-a RS na ulazu u Srebrenicu

Napetosti u i oko Srebrenice pojačane su otkako je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada...

Još vijesti za vas