Srijeda, 17 srpnja, 2024

Sarajlija Damir diplomirao medicinu na Harvardu: Bio je među najboljim u generaciji

Preporučeno

Njegova impresivna akademska karijera obuhvata diplome s Harvarda, dok njegova istraživačka djelatnost i brojne nagrade svjedoče o njegovom angažmanu i izvanrednosti u polju medicine.

Damir Ljuboja, mladi doktor medicine, donosi svoju inspirativnu priču o rastu iz Bosne i Hercegovine do značajnih uspjeha, nakon što je diplomirao na prestižnom Harvard University.

Njegova životna priča počinje u Sarajevu, gdje je kao dijete preživljavao teške trenutke rata. Kroz oči djeteta koje je majka hrabro nosila kroz opasnosti, Damir opisuje svoje prvobitno iskustvo sa snagom i strahom.

“U dubokoj sarajevskoj zimi, mojoj majci su se tresle ruke dok je gazila rijekom Miljackom, noseći četverogodišnjaka iznad glave. To dijete, prestravljeno i sivo, bio sam ja.

Ambulanta je bila pet blokova od naše stambene zgrade i rijeka je bila nemilosrdna, ali je pružala zaklon od okolnih snajperista. Situacija je zahtijevala akciju: bolovao sam od upale pluća i dehidracije, a rat je bjesnio. Tog dana moj heroj me je odveo do oporavka.

Upravo se čita:  Sladić upozorava: "Ljudi čuvajmo se svi"

Šesnaest godina kasnije vratio sam se u Bosnu kao pripravnik u Općoj bolnici Abudlah Nakaš. Dok sam hodao suncem obasjanim hodnicima, bolest je visila u vazduhu. Sobu po sobu, sa svojim nadzornikom sam pregledavao štićenike.

U nekim sobama su se nalazili pacijenti poput Marka, čija bi se infekcija kože povukla za nekoliko dana. Oživio je, cerekajući se kad smo ušli u sobu. U drugim sobama su se nalazili pacijenti poput Sukrije, čije je mlitavo tijelo izgubilo pokret zbog nepopustljive neurološke bolesti.

Upravo se čita:  Poznat identitet učesnika Marša mira koji je preminuo pred ulazak u Potočare

Borio sam se sa nepravednom, nemilosrdnom prirodom bolesti. Kako sam stario, pronašao sam smisao u pokušaju da izliječim druge.

Kroz prozore u bolesničkim sobama još uvijek vidim rijeku Miljacku kako teče u daljini. Nosit ću ih kao što je moja majka nosila mene.”

Ovo su riječi doktora Damira Ljuboje.

Danas, Damir Ljuboja je lijekar interventne radiologije u MD Anderson Cancer Center i Univerzitetu u Teksasu. Njegova akademska putanja obuhvata diplomu doktora medicine sa počastima u specijalnoj oblasti, Magna Cum Laude na Harvard Medical School, te MBA na Harvard Business School.

Uz to, Damir provodi istraživanja s desetak publikacija na svom imenu i dobitnik je brojnih nagrada, uključujući nagradu za istraživanje studenata medicine dr. Constantin Cope od društva za interventnu radiologiju.

Upravo se čita:  U Hitnu pomoć KS se javilo čak 1.400 osoba: Ovo su preporuke ljekara

O ovom mladom doktoru Fakultet prirodnih nauka u Teksasu već je davno pisao.

“Nakon što se sa svojom porodicom preselio u Houston iz Sarajeva, Jugoslavija 1990-ih, Damir je bio predan brojnim društvenim i uslužnim aktivnostima. Kako profesor Arturo DeLozanne piše: “Kumulativno, sve te aktivnosti svedoče o dubokom osjećaju društvene odgovornosti i zrelosti… on nije samo bistar i marljiv student i naučnik, on je i društveno osviještena osoba posvećena poboljšanju života onih oko njega.”, stoji u opisu Fakulteta prirodnih nauka u Teksasu.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Stan u Goraždu izgorio zbog upaljenje klime: “Šteta je ogromna”

Požar koji je u popodnevnim satima izbio u stanu u ulici Prve slavne višegradske brigade u Goraždu, uspješno je...

Još vijesti za vas