Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Sarajlija vlasnik BMW M3 E 46: Suad Hota je od mog automobila napravio pravi bolid

Preporučeno

BMW M3 E46 je jedan od najjeftinijih sportskih automobila u premium segmentu. Zbog toga je kupovina ovog bezvremenskog sportskog automobila odlična investicija.

– Cijene im konstantno rastu, a vozački gušt za volanom ove generacije M3 na momente je neuporediv s bilo kojim drugim automobilom na svijetu – kaže Esmir Kadrić iz Sarajeva koji je ponosni vlasnik jednog od njih.

Ljubiteljima pravih sportskih automobila srce brže kuca kada vide BMW M3 E46.

– Adrenalin, sportska vožnja, diskretno agresivan izgled sinonim je za ovaj kultni automobil. Po mišljenju većine test vozača najbolji sportski automobil BMW – ove divizije M (BMW motor sport). Proizvodio se u periodu od 2000. do 2006. godine. Iz atmosferskog rednog 6 motora 3.2l zapremine M odjel BMW-a je uspio da izvuče uglađenih 343 KS pri 7900 obrtaja u minuti. Impozantan rezultat, više od 105PS po litri radne zapremine motora. To je dovoljno da automobil ubrza do 100 km/h za 5,1 s i maksimalnu brzinu 290 km/h – ističe Kadrić.

Međutim, najjači adut ovog automobila je upravljivost.

– BMW M3 E46 je prvi automobil na svijetu sa ravomjernom podjelom mase na svakom točku, što doprinosi maksimalnoj stabilnosti automobila prilikom prolaska kroz zavoje. Fantastičnoj upravljivosti ide u korist i atmosferski motor koji vrši kontinuiranu isporuku snage na zadnje točkove sa porastom broja obrtaja, što naročito cijene sportski vozači. Kada se na sve ovo doda i sportski ovjes, sve to zajedno čini ovaj automobil jednim od najlakših za upraljanje u ekstremnoj vožnji. Visoka novonabavna cijena, mala količina prodatih primjeraka, s druge strane velika potražnja ljubitelja moto sporta i kolekcionara dovela je do porasta cijene ovog modela BMW-a. Primjera radi, modeli ovakvog automobila sa oznakom “CSL” redovno dostižu cijenu preko 100.000 eura – nastavlja ovaj ponosni vlasnik BMW M3 E46.

Iako star 17 godina, automobil oduševljava svojim izgledom, a možda upravo njegova arogancija prema godinama starosti plijeni pažnju.

– Kupio sam ga prije 10 godina i on je dio mene. Jedini je primjerak u BiH Cope sa manuelnim mjenjačem. Zvuči malo suludo, ali ja komuniciram sa ovim automobilom, razumijem svaki njegov pokret, zvuk, obrtaj motora… Za njegovo odlično stanje i preformanse zaslužan je “Hota Racing”. Ova najbolja tuning radionica u BiH na čelu sa Suadom Hotom je od ovog automobila napravila pravi bolid, koji na trkačkim stazama Hrvatske i Srbije prkosi sportskim Porscheima najnovije proizvodnje, čija cijena prelazi 100.000 eura. Suad Hota je jedostavno umjetnik za tuning sportskih automobila i to znaju širom svijeta – nastavlja Kadrić.

Za BMW M3 E46 je imao izdašne novčane ponude, ali, kako kaže, teško da će ga ikada prodati.

– Osim materijalne ovaj automobil ima za mene i emotivnu vrijednost. Odbio sam nekoliko odličnih ponuda, jer pare mi nisu bitne. U situaciji sam da zahvaljujući svom privatnom biznisu ne moram razmišljati o prodaji BMW M3 E46. Moja firma PROX je trenutno servis i licencirani dealer uređaja iz programa globalnog brenda STIHL. Moja velika ljubav STIHL uređaji su mi omogućili da u svom vlasništvu i dalje imam svoju drugu veliku ljubav, a to je BMW M3 E46 – kaže na kraju Esmir.

Preporučeni sadržaj

Izdvajamo

Izdvajamo

Sejo Brajlović traži tri konobara i tri majstora na roštilju: “Plata 2.000KM + bakšiš”

Restroran “Brajlović”, koji je u vlasništvu popularnog sarajevskog ugostitelja Seje Brajlovića, objavio je danas da traži nove članove svog...

Još vijesti za vas