Srijeda, 29 svibnja, 2024

Sastanak stranaka Trojke i ambasadora PIC-a: Uz međunarodni angažman postoji šansa za izlazak iz trenutne krize

Preporučeno

Delegacija stranaka Trojke je imala jedinstven stav da uz međunarodni angažman postoji šansa za izlazak iz trenutne krize uz nepodijeljen stav o neupitnosti euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine.

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održan je sastanak kojem su prisustvovale delegacije stranaka Trojke predvođene predsjednicima, ambasadori zemalja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC), kao i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je razmatrana trenutna politička situacija u Bosni i Hercegovini, sa naglaskom na dijalog domaćih i međunarodnih aktera u cilju prevazilaženja političkih, ekonomskih i sigurnosnih izazova.

Upravo se čita:  Prije nekoliko dana FUP spriječio još jedno samoubistvo maloljetnice: "Bojim se da nećemo biti uvijek uspješni"

Delegacija stranaka Trojke je imala jedinstven stav da uz međunarodni angažman postoji šansa za izlazak iz trenutne krize uz nepodijeljen stav o neupitnosti euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine.

Također, predstavnici Trojke su izvijestili ambasadore o naporima koji su načinjeni u smjeru stabilizacije političkih prilika, ali i navela crvene linije ispod kojih neće ići u daljim procesima na svim nivoima.

Upravo se čita:  Ambasada SAD-a o Dodikovom "razdruživanju": To bi značilo kraj RS-a

Ambasadori zemalja PIC-a ponovili su svoj stav o nepodijeljenoj podršci suverenitetu države BiH, zaštiti njenog integriteta i naglasili pozitivan aspekt otvaranja pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Odbačene su sve antidejtonske i antiustavne aktivnosti kojim se destabilizuju političke prilike u zemlji i u regiji. Ambasadori su naglasili da nikakvo ugrožavanje ustavnog ustrojstva BIH neće proći bez odgovora, kao i da cijene spremnost Trojke da vodi politiku dijaloga.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Radnici BHRT-a održali protest upozorenja, moguć i generalni štrajk

Radnici BHRT-a održali su danas protest upozorenja kojim su željeli ukazati na katastrofalnu finansijsku situaciju u kojoj se nalaze. Predstavnici...

Još vijesti za vas