Petak, 1 ožujka, 2024

Sattler: Jasni su stavovi EU, izbori će biti 2. oktobra

Autor:Patria

Preporučeno

– Nema sumnje da će se izbori zaista i održati onako kako je i predviđeno 2. oktobra i to ne treba dovoditi u pitanje. 

Šef Delegacije Evropske unije (EU) Johann Sattler komentarisao je optužbe određenih političkih krugova da se on protivi odluci Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini za osiguravanje novčanih sredstava Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za organizovanje Općih izbora ove godine kao i to da je on direktno odgovoran i da radi u interesu HDZ-a.

Na ovo pitanje Sattler je kazao da je izborni proces okosnica svake demokratije.

Upravo se čita:  Pola miliona kazni zbog radara na autoputu u FBiH, evo na kojim najviše

“U ovakvim okolnostima kada je CIK raspisao izbore, ne moram ni naglašavati potrebu da se osiguraju sredstva za njihovo održavanje. Nema sumnje da će se izbori zaista i održati onako kako je i predviđeno 2. oktobra i to ne treba dovoditi u pitanje. Ja sa svoje strane mogu samo pozvati nadležne, a prije svega govorim o Vijeću ministara BiH i Ministarstvu finansija i trezora BiH, da u narednim danima zbog hitnosti ovog pitanja donesu sve potrebne odluke koje će omogućiti realizaciju izbora”, naglasio je Sattler.

Upravo se čita:  Građani ljuti: "Ono što sam prije mogao kupiti za 20 KM sad ne mogu ni za 50"

Spomenuo je i to da je prošle sedmice komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi uputio direktan dopis u kojem od Ministarstva finansija i trezora BiH traži da ponovo djeluje.

“Mislim da su samim time apsolutno jasni stavovi Evropske unije kada je riječ o izborima i ovoj temi. Nema razloga zaista da bilo ko izbore dovodi u pitanje i još ću naglasiti da smo jedinstveni u stavovima po ovom pitanju sa svim našim partnerima ne samo u EU već i u svim našim državama članicama, SAD-u i Uredu visokog predstavnika”, poručio je Sattler.

Upravo se čita:  Ranije osuđivani biznismen iz Dervente optužen za utaju blizu pola miliona maraka

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda uputio je Dokument okvirnog budžeta Vijeću ministara BiH, a nakon usvajanja uputit će i Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2022. godinu. Za tu proceduru potrebno je sigurno više od mjesec dana, pa bi Budžet BiH mogao biti usvojen tek krajem juna.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

1. mart: Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja...

Još vijesti za vas