Srijeda, 17 srpnja, 2024

Saudijska Arabija upozorila hodočasnike da se očekuju nadprosječne vrućine tokom hadža

Autor:Fena

Preporučeno

Hadž, koji počinje 14. juna, jedan je od pet stubova islama i moraju ga obaviti barem jednom u životu svi muslimani koji imaju finansijska sredstva za to.

Saudijska Arabija je saopćila da hodočasnici mogu očekivati ​​prosječne veoma visoke temperature od 44 stepena Celzijusa tokom hadža, na kojem su prošle godine zabilježene hiljade slučajeva toplotnog udara, javlja AFP.

– Očekivani vremenski uslovi tokom hadža ove godine bit će povećane prosječne temperature za jedan i po do dva stepena iznad prosječnih u Meki i Medini – rekao je šef nacionalnog meteorološkog centra Ayman Ghulam na konferenciji za novinare.

Upravo se čita:  Gazde odlučuju hoće li radnici raditi po najvećim vrućinama

Prognoza ukazuje na “relativnu vlažnost zraka od 25 odsto, stope kiše blizu nule, a prosječna maksimalna temperatura bit će 44 stepena.”

Hadž, koji počinje 14. juna, jedan je od pet stubova islama i moraju ga obaviti barem jednom u životu svi muslimani koji imaju finansijska sredstva za to.

Uključuje niz obreda završenih tokom četiri dana u Meki i njenoj okolini na zapadu naftom bogate Saudijske Arabije.

Upravo se čita:  Sa tržišta BiH zbog opasnosti povučen skateboard

Prošle godine je više od 1,8 miliona muslimana učestvovalo u hadžu, pokazuju zvanični podaci.

Više od 2.000 ljudi pretrpjelo je toplotni udar, prema saudijskim vlastima, nakon što su temperature porasle na 48 stepeni Celzijusa.

Međutim, stvarni broj slučajeva toplotnog udara, koji uključuje toplotni stres, iscrpljenost, grčeve i osip – vjerovatno je bio daleko veći, jer mnogi oboljeli nisu primljeni u bolnice ili klinike.

Upravo se čita:  Elma i Džana, uposlenice bh. firme prošle agoniju: 'Preživjele smo pakao zbog bahatog direktora'

Najmanje 240 ljudi, mnogi iz Indonezije, umrli su tokom hodočašća, prema brojkama koje su objavile različite zemlje koje nisu precizirale uzroke smrti.

Saudijska Arabija nije dala statistiku o smrtnim slučajevima.

Zvaničnici u kraljevstvu poduzimaju korake kako bi pokušali ublažiti efekte vrućine, uključujući obezbjeđivanje klimatiziranih šatora i sistema za rashlađivanje zraka.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Probijen tunel Golubinja – najduži tunel na Koridoru Vc

Na dionici Poprikuše - Nemila na Koridoru Vc, u srijedu, 17.07.2024. je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela Golubinja,...

Još vijesti za vas