Subota, 20 travnja, 2024

Saznajte koliko će koštati: Električni golf dolazi 2014. godine

Preporučeno

Za autosalon u Ženevi jedan od noviteta na VW izložbenom prostoru biće i automobil VW E-Golf.

golf-elRadi se o svjetskoj premijeri čiste električne verzije sedme generacije golfa, koja od početka dolazi u kombi-limuzinskoj karoserijskoj verziji sa troja i petora vrata, a u Evropi će koštati oko 40.000 eura, javljaju hrvatski mediji.

Izvana su razlike u odnosu na ‘klasičan’ golf sedme generacije jedva primjetne. Električna verzija E-Golf može se prepoznati po malo drugačijoj prednjoj maski na kojoj su u obliku slova C otvori za vazduh, te dodatnim oznakama po karoseriji.

E-Golf je u odnosu na klasičan golf bliži tlu za 2,5 centimetra, što uz korištenje guma niskog otpora kotrljanja maksimalno štedi energiju i osigurava što veći doseg.
U unutrašnjosti najveća promjena na E-Golfu su drugačiji instrumenti za nadzor i kontrolu električnog pogona. Na centralnoj konzoli je veliki ekran u boji na dodir s informacijama oko električnog pogona. Ostatak interijera nije mijenjan.

VW E-Golf ima elektromotor ispod prednjeg poklopca najveće snage 117 KS i najvećeg okretnog momenta 270 Nm koji pokreće prednje točkove. Elektromotor se strujom napaja iz simens litij-ionskih baterija kapaciteta 26,5 kWh smještenih ispod zadnjih sjedišta i u podu prtljažnika.

Za punjenje baterije iz kućne utičnice treba oko pet sati, a uz pomoć sistema za brzo punjenje 20 minuta. Električni pogon povećava masu automobila za 250 kg. Za ubrzanje do 100 km/h ovom E-Golfu treba 11,8 sekundi.

Vozač može birati između tri načina vožnje – Normal, Eco i Range. U načinu vožnje ‘Normal’ jednim punjenjem baterija doseg je 150 km, a može se razviti najveća brzina 115 km/h. U načinu vožnje ‘Eco’ snaga je smanjena na 96 KS, a najveća brzina snižena na 104 km/h. Način vožnje ‘Range’ smanjuje najveću brzinu na samo 82 km/h, te pogon na struju i ostale potrošače isključuje kad god je moguće kako bi se sačuvalo što više energije u baterijama i omogućio maksimalno mogući doseg jednim punjenjem baterije.
Martin Vinterkorn (Volkswagen CEO) potvrdio je kako će cijena VW E-Golfa u Evropi biti oko 40.000 eura.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas