Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Saznajte šta su dogovorili Dačić i Thaci

Preporučeno

Tekst sporazuma u 15 tačaka koji su danas u prisustvu visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i bezbjednost Catherine Ashton potpisali premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci našao se u regionalnim medijima, a agencija Anadolija donosi nezvanični sadržaj sporazuma.

taci-daciPostojeća Zajednica opština s većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu bit će otvorena za članstvo bilo kojoj opštini pod uslovom da se članovi s tim slažu.

Zajednica opština će biti formirana statutom. Njezin raspad može se dogoditi isključivo odlukom opština koje su uključene u nju. Pravne garancije nalaze se u odgovarajućem zakonu i ustavnom zakonu (uključujući pravilo o dvotrećinskoj većini).

Strukture Zajednice opština uspostavit će se po istoj osnovi kao i postojeći statuti udruge srpskih opština, odnosno predsjednik, potpredsjednik, skupština, vijeće

U skladu s ovlaštenjima dodijeljenim od strane Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i od strane kosovskog zakona, opštine koje učestvuju imat će pravo surađivati u kolektivnom ostvarivanju svojih ovlaštenja kroz Zajednicu opština. Zajednica će imati potpunu kontrolu u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja.

Upravo se čita:  Na Jadranu se plaća i do 260 eura kazne za najprimitivniju praksu na plaži: Odzvonilo bahatim turistima!

Zajednica opština će primjenjivati i druge dodatne ovlasti koje joj mogu biti dodijeljene od strane centralne vlasti.

Zajednica opština će imati predstavničku ulogu pred centralnom vlašću i u tu svrhu će imati mjesto u savjetodavnom vijeću zajednica. U ostvarivanju te uloge predviđena je funkcija nadzora.

Postojat će jedna policija na Kosovu koja se zove Kosovska policija. Svi policajci na sjeveru Kosova bit će integrisani u okvir Kosovske policije. Plate će isključivo isplaćivati Policija Kosova.

Pripadnicima ostalih srpskih sigurnosnih struktura bit će ponuđeno odgovarajuće mjesto u kosovskim strukturama.

Upravo se čita:  Hrvatski carinik na granici tražio i dobio 50 eura mita

Postojat će regionalni policijski komandant za četiri sjeverne opštine s većinskim srpskim stanovništvom (Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavići). Komandant te regije biće kosovski Srbin predložen od strane Ministarstva unutrašnjih poslova prema listi koju će dati četiri načelnika opštine u ime Zajednice. (Postojat će još jedan regionalni komandant za opštine Južna Mitrovica, Skenderaj i Vushtri). Regionalni komandant četiri sjeverne opštine sarađivat će s ostalim regionalnim komandantima

Pravosudne vlasti će biti integrisane i radit će u okviru pravnog sistema Kosova. Apelacijski sud u Prištini uspostavit će komisiju sastavljenu od većine K/S sudija koje će se baviti svim opštinama s kosovskim Srbima kao većinskim stanovništvom. Odjeljenje tog Apelacionog suda, sastavljen od administrativnog osoblja i sudija, biće trajno smješteno u Sjevernoj Mitrovici. Svako radno tijelo navedenog odjela bit će sastavljeno većinom od K/S sudija. Odgovarajuće sudije će biti angažovani zavisno o prirodi slučaja u koji su uključeni.

Upravo se čita:  Detalji stravičnog slučaja šokirali region: Otac mu stopala i dlanove stavljao na vrele ringle, petogodišnji dječak jedva preživio mučenje

U sjevernim opštinama bit će organizovani opštinski izbori u 2013. godini uz posredovanje OSCE-a u skladu s kosovskim zakonima i međunarodnim standardima.

Do 26. aprila bit će napisan plan realizacije sporazuma s vremenskim okvirom. U sprovođenju ovog sporazuma razmotrit će se i princip transparentnog finansiranja.

Dvije strane intenzivirat će raspravu o energetici i telekomunikacijama i dovršiti je do 16. juna ove godine

Usaglašeno je da nijedna strana neće blokirati niti poticati druge da blokiraju drugu stranu u napretku na njezinom putu prema Evropskoj uniji

Dvije strane će uspostaviti odbor za provođenje sporazuma uz posredovanje Evropske unije.

(Anadolija)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas