Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Schmidt Banjaluku nazvao glavnim gradom Republike Srpske

Autor:N1

Preporučeno

Schmidt je Banjaluku oslovio glavnim gradom Republike Srpske, što je suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine. Glavni grad oba bosanskohercegovačka entiteta je Sarajevo, dok Banjaluka slovi za najveći administrativni centar Republike Srpske

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt boravi u Banjaluci, gdje je po prvi put održao sastanak sa jednim od zvaničnika iz entiteta Republika Srpska.

Upravo se čita:  Formiranje posebnih odjela: Premijer Nikšić otkrio lokaciju na kojoj bi trebao biti smješten federalni USKOK

Schmidt se sastao sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem, koji je ovaj sasatanak opisao laganim, a desio se, kako je rekao, na inicijativu Schmidta. Fokus je, kaže Stanivuković, bio na ekonomskim temama, projektima, načinu zadržavanja mladih na ovim prostorima.

Tvrdi kako ovim susretom nije prekršio zaključke Narodne Skupštine Republike Srpske (NSRS), te kako se Christianom Schmidtom sastao u istom svojstvu kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske Pravoslavne crkve Porfirije.

Upravo se čita:  Cvitanović se obrušio na Komšića: Njegove izjave su najbolji primjer zašto Hrvati ne obilježavaju Dan nezavisnosti BiH

Visoki predstavnik u BiH, također zadovoljan ishodom sastanka, poručio je medijima kako je zahvalan Stanivukoviću na mogućnosti da se uvjeri u razvoj ovog važnog bh. grada.

Zanimljivo, Schmidt je Banjaluku oslovio glavnim gradom Republike Srpske, što je suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine. Glavni grad oba bosanskohercegovačka entiteta je Sarajevo, dok Banjaluka slovi za najveći administrativni centar Republike Srpske, u kojem su smješteni Vlada i Skupština RS.

Upravo se čita:  Građani Podgorice protestovali zbog posjete Dodika, on im pokazao tri prsta

Također, i u članu 9. Ustava Republike Srpske stoji da je glavni grad entiteta Sarajevo.

Schmidt je, između ostalog, obećao da će u Banjaluku doći ponovo.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas