Nedjelja, 21 travnja, 2024

Schmidt demantovao navode iz RS: Državna imovina nije riješena u Daytonu

Preporučeno

Schmidt podsjeća da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i postoje samo na osnovu Dejtonskog ustava

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt komentarisao je pitanje državne imovine koja je proteklih dana ponovo u centru javnosti.

Podsjetimo, u Banjaluci su jučer stranke iz Republike Srpske predvođene SNSD-om i predsjednikom RS Miloradom Dodikom potpisale zajedničku izjavu o državnoj imovini osim Srpske demokratske stranke. To je uslijedilo nakon što su probosanske stranke u Parlamentu BiH potpisale istu izjavu, a nakon toga zastupnici iz RS napustili sjednicu.

Upravo se čita:  Na planinama “debeo” minus, očekuje se i snijeg

“Naime, nisu tačne tvrdnje da je pitanje vlasništva državne imovine već riješeno u Daytonu. Ovo je fundamentalno pitanje koje u ovoj zemlji tek treba da se riješi. Stoga je zaključak jednostavan: bh. političari – radite svoj posao! Kada je u pitanju proces kako doći do rješenja, potrebni su nam tehnički i pravni razgovori koji vode do prihvatljivog i održivog rješenja pitanja raspodjele imovine između države, entiteta, Distrikta Brčko, kantona i opština”, naveo je Schmidt.

Upravo se čita:  Danas je u BiH luksuz izgledati pristojno: Porodici za šišanje mjesečno treba 100 KM!?

Schmidt podsjeća da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i postoje samo na osnovu Dejtonskog ustava:

“Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neupitni i ja odlučno odbacujem bilo kakve neodgovorne radnje u tom pogledu”, istakao je Schmidt osvrćući se na brojne i nekoliko puta ponovljene izjave Dodika o “otcjepljenju RS”.

Naglasio je Schmidt da granice unutar BiH ne postoje i ne mogu postojati i da nikakve prepreke za slobodu kretanja unutar BiH nisu prihvatljive.

Upravo se čita:  Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine bit će održana danas

“Zadatak političara u BiH je da konačno provedu Dayton u potpunosti i da o njemu ne pričaju izmišljene gluposti. Poštivanje ustavnog poretka u zemlji je kamen temeljac dugotrajnog mira, stabilnosti i napretka BiH. Ustav BiH je sastavni dio GFAP-a i odluke Ustavnog suda BiH su konačne, obavezujuće i moraju se provoditi”, poručio je Schmidt.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fuada nema od utorka, supruga Mevlida moli za pomoć: “Bolestan je od prošle godine”

Potrage za nestalim Fuadom Hadžihasanagićem nastavlja se i danas. Njemu se se svaki trag gubi od 16. aprila, kada...

Još vijesti za vas