Petak, 1 ožujka, 2024

Schmidt: Donio sam odluku koja rješava finansiranje svih narednih izbora

Preporučeno

“BiH se nalazi na ključnoj tački u svojoj historiji i koja je u prilici da priđe bliže EU. Zemlja koja to želi trebala bi biti u stanju da sama organizuje svoje izbore.”

Visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je danas odluku kojom se Centralnoj izbornoj komisiji osigurava 12,52 miliona KM za provođenje Općih izbora 2. oktobra.

Odluka stupa na snagu čim bude objavljena na web stranici. Danas počinje i dvodnevno zasjedanje Vijeća za implementaciju mira.

„Primio sam k znanju odluku koju je jučer s velikim zakašnjenjem donijelo VM i koja se čini kao korak u pravom smjeru. Nakon što sam je provjerio zaključio sam je da ona jeste dobra ali nije dovoljno dobra. Nakon što sam jutros prikupio detaljne informacije na sastanku sa Ministarstvom finansija i trezora, CIK-om, sasvim mi je jasno da planirama sredstva nisu dovoljna ni provediva. Budući da finansiranje izbora koji su predviđeni 2. oktobra nije još uvijek obezbijeđeno potrebno je hitno osigurati sredstva da se izbori održe na vrijeme.

Upravo se čita:  Jeziva poruka stigla u sarajevsku osnovnu školu: 'Postavio sam eksploziv, čujem glasove u glavi'

Ovom odlukom nalažem sljedeće:

– CIK dobit će iznos od 12,52 miliona KM koliko je inicijalno određen za pripremu izbora kao posebna alokacija. Ovim se ne isključuju dalja izdvajanja koja bi mogla biti neophodna za osiguranje izbore. Ova odluka stupa na snagu čim bude objavljena na web stranici OHR-a.

Mojim odlukama se pravosnažno mijenja odluka VM te dodjeljuje puni iznos 12.52 miliona KM CIK-u kao i osiguravaju trajna sistemska rješenja za automatsko i kontinuirano trajno finansiranje i privremeno finansiranje kada budžet ne bude usvojen u budućnosti”, kazao je Schmidt.

Upravo se čita:  Oduzeta vozila u Sarajevu: Dvojica vozača ukupno imaju dug od 71.910 KM na ime neplaćenih kazni

Dodao je da nije zadovoljan što je morao donijeti ovu odluku.

“I pri tome uzimam u obzir opredjeljenost puno ljudi i ovdje i drugdje da se uistinu provedu ovi izbori. Moram reći da to nije dobro jer to pokazuje da odgovorni političari nisu bili u stanju organizirati nešto što je proceduralna stvar kao što je finansiranje izbora.

Ovo nije odluka koja se tiče samog Izbornog zakona. Znam da se na tome puno radi. Hitno apelujem na sve da dođu do razumijevanja da izbori nisu donacija stranaka građanima već temeljno pravo građana da izađu i glasaju i iskažu svoj stav”, kazao je Schmidt.

Podsjetio je da su se odgovornima već ranije obraćali i pisali 20. januara, isti apel smo ponovili 5. aprila ali nismo dobili dostatan odgovor.

Upravo se čita:  Bećirović: BiH zajedno s demokratskim svijetom izražava solidarnost s Ukrajinom

“Svako ko misli da može igrati političke igre sa osnovnim zahtjevima demokratije mora biti odgovoran. Međunarodna zajednica će to pomno pratiti. BiH se nalazi na ključnoj tački u svojoj historiji i koja je u prilici da priđe bliže EU. Zemlja koja to želi trebala bi biti u stanju da sama organizuje svoje izbore. To se mora uraditi zbog biračkog tijela zbog svakog pojedinca koji je spreman da glasa. Oni su pravi suvereni, a ne neko drugi. Danas je bilo na meni da donesem tu odluku. Uvjeren sam da pripreme izbora mogu krenuti neometano i brzo”, zaključio je Schmidt.

On se zahvalio na podršci međunarodne zajednice da se održe izbori u BiH i da još intenzivnije uđe u međunarodne integracije.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas