Subota, 13 srpnja, 2024

Schmidt o otcjepljenju: Ne mislim da je to puka retorika, nego politička agenda s ciljem ugrožavanja BiH

Preporučeno

Visoki predstavnik je posebnu pažnju posvetio ponovljenim najavama o otcjepljenju, koje dolaze od rukovodstva Republike Srpske.

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je tokom vanrednog sastanka s ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira razgovarao o aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i prezentirao svoja zapažanja.

Komandant EUFOR-a, generalmajor Laszlo Sticz je također dao svoju ocjenu sigurnosne situacije u BiH. Visoki predstavnik je posebnu pažnju posvetio ponovljenim najavama o otcjepljenju, koje dolaze od rukovodstva Republike Srpske.

“Ovakve se najave ponekad odbacuju kao puka politička retorika. Ja ne mislim tako, svjedočimo provođenju političke agende, kojom se ugrožava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Zvaničnici RS-a bi trebali objasniti svoju kritiku provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Otcjepljenje od države BiH u svakom slučaju nije opcija. Evropske integracije ne smiju biti dovedene u pitanje”, istakao je Schmidt.

Upravo se čita:  Kažnjena stranka Rame Isaka, mora platiti i povući spot: “Kao da su Zvezde Granda”

Dodao je da prava entiteta moraju biti zagarantovana te je istakao da se to već i radi.

“Svi u BiH imaju pravo živjeti u miru i bez diskriminacije. Ovo su činjenice, ne postoji zakonsko pravo na otcjepljenje i entiteti nisu države. Entiteti postoje samo zato što postoji BiH. Ko god to dovodi u pitanje prihvata sukob, a međunarodna zajednica to neće dozvoliti”, ističe Schmidt.

Upravo se čita:  Ministar Helez: Iz Turske stiže vojna oprema koju nema niko u regionu

Kaže da međunarodna zajednica pažljivo prati da li u bh. entitetu RS poduzimaju aktivnosti, koje bi mogle voditi ka narušavanju reda u BiH.

“Međunarodna zajednica garantira postojanje države BiH, kao i mir i sigurnost svih građana ove zemlje. Niko nema pravo da to ugrožava. Svaki pokušaj destabiliziranja smatram ozbiljnim ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma”, naglašava visoki predstavnik u BiH.

Upravo se čita:  Benjamina Karić: "Stan u Titovoj platila sam 300.000 KM"

Kaže da su građani ove zemlje napravili iskorake ka pomirenju i suživotu, koji su prije 30 godina djelovali nezamislivo.

“Stoga je jasno u kom pravcu sve zajednice u ovoj zemlji žele ići – ka prosperitetnoj budućnosti u Evropskoj uniji. To je ono što političke elite moraju ostvariti”, rekao je Schmidt nakon sastanka.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas