Subota, 9 prosinca, 2023

Schmidt upozorio da se Dodik “igra s Republikom Srpskom”: Mogao bi završiti sa svojim narodom kao Transdnjestrija

Upozorio je i na miješanje susjednih zemalja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, te poslao snažnu poruku: Mora biti sasvim jasno da je BiH suverena zemlja!

Preporučeno

Secesionistička politika Milorada Dodika ključni je izazov za političko rješenje kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, kazao je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u razgovoru za Reuters, snažno kritikujući predsjednika entiteta Republika Srpska. Upozorio je i na miješanje susjednih zemalja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, te poslao snažnu poruku: Mora biti sasvim jasno da je BiH suverena zemlja!

Upravo se čita:  Dodik: Ako bi Trump opet pobijedio, ja bih proglasio nezavisnost RS-a

“On ne prihvata Bosnu i Hercegovinu, on daje spin koji je apsolutno pogrešan”, rekao je Schmidt, ocijenivši to kao opasnost.

Schmidt je upozorio i da se Dodik “igra s Republikom Srpskom”, što je ocijenio “izazovnim i opasnim” te zaključio kako je takvo nešto nemoguće pratiti.

Schmidt je rekao da bi Dodik mogao završiti sa svojim narodom kao Transdnjestrija, što je referenca na prorusku regiju istočne Moldavije koja se otcijepila 1992., ali još uvijek nema međunarodno priznanje.

Upravo se čita:  Ministar Helez zatražio informacije od OSA-e: Da li na teritoriji Federacije BiH postoje ćelije Al Kaide i ISIL-a?

Kazao je i da međunarodni partneri koji pregovaraju o putu BiH ka integraciji u Europsku uniju ne bi trebali pregovarati s nacionalistom Dodikom o osnovnim pitanjima.

“Čvrsto vjerujem u europske integracije, ali ne u cijene koje postavlja Dodik nego u europske standarde”, rekao je Schmidt.

Upozorio je i na miješanje susjedne Hrvatske i Srbije u unutarnje stvari BiH, te rekao da bi destruktivnu ulogu mogla odigrati i srpska saveznica Rusija.

Upravo se čita:  Advokat potvrdio, Milorad Dodik sutra pred Sudom BiH: “Kao da tužite patrijarha što nas je krstio”

“Mora biti sasvim jasno da je Bosna i Hercegovina suverena zemlja kao što je uspostavljeno Dejtonom. A ne samo još jedan susjed gdje možete vršiti urjecaj. Postoje tendencije na strani Hrvatske kao i neke tendencije sa strane Srbije”, upozorio je Schmidt.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

KCUS ponudio Sebiji Izetbegović novo radno mjesto, prihvatila je

Dr. Izetbegović, bivša generalna direktorica KCUS-a je danas potpisala ugovor o radu koji joj je ponuđen u skladu s...

Možda vas zanima i ovo