Subota, 2 ožujka, 2024

Schmidtov poziv Dodiku: Ne djelujte na štetu Republike Srpske

Preporučeno

Nakon najave predsjednik entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da će u NSRS-u usvojiti zakon kojim oduzima nadležnost Centralnoj izbornoj Komisiji BiH, jučer su reagovali iz Ambasade SAD-a u BiH poručivši da su “spremni reagovati na svako kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Osporavanje ustavno-pravnog poretka i demokratije ima posljedice. Visoki predstavnik poziva koaliciju predvođenu SNSD-om da ne djeluje na štetu Republike Srpske i njenih građana, poručio je u petak visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt.

“Pravac djelovanja koji koristi svima je usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH radi jačanja izbornog integriteta. Očekivanja visokog predstavnika u tom pogledu su jasna”, saopšteno je iz OHR-a.

Podsjećamo, nakon najave predsjednik entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da će u NSRS-u usvojiti zakon kojim oduzima nadležnost Centralnoj izbornoj Komisiji BiH, jučer su reagovali iz Ambasade SAD-a u BiH poručivši da su “spremni reagovati na svako kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Upravo se čita:  Formiranje posebnih odjela: Premijer Nikšić otkrio lokaciju na kojoj bi trebao biti smješten federalni USKOK

“… izjava gospodina Dodika u vezi paketa izbornog integriteta naglašava da on i njegova stranka nisu zainteresirani za zaštitu prava birača u BiH, uključujući i birače u RS-u, na slobodne i poštene izbore. U jednu ruku, ovo i nije iznenađujuće s obzirom na sveprisutnu prevaru u vezi sa izborima za predsjednika Republike Srpske 2022. godine, što je u nekim krugovima pokrenulo pitanja o legitimnosti potvrđenog ishoda. To je također u skladu i sa nastojanjima gospodina Dodika da uskrati stanovnicima RS-a i druga osnovna prava i slobode, kao što su sloboda govora, sloboda štampe i sloboda okupljanja. Bilo kakav pokušaj nezakonitog uzurpiranja bilo koje državne nadležnosti od RS-a ili druge niže administrativne jedinice predstavljao bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i zakona BiH. Sjedinjene Države jasno su dale do znanja da su spremne odgovoriti na antidejtonske i neustavne postupke domaćih aktera, te da će podržati postupke visokog predstavnika s istim ciljem. Nadamo se da će i drugi međunarodni prijatelji BiH učiniti isto. Nećemo nagađati koje bismo radnje mogli poduzeti kao odgovor na takve prijetnje. Sjedinjene Države će, kao i uvijek, odgovoriti u vrijeme i na način po vlastitom izboru”, navodi se, između ostalog, u odgovoru američke ambasade.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas