Subota, 10 lipnja, 2023

SDA će se suprotstaviti stavljanju pod političku kontrolu Ustavnog suda FBiH

Nemojte propustiti

Stranka demokratske akcije (SDA) pokrenut će ustavnu proceduru za poništenje odluka donesenih na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 12. februara, kada je izglasano nepovjerenje Federalnoj vladi, jer je ta sjednica sazvana mimo Poslovnika, izjavio je danas predsjednik SDA Sulejman Tihić tokom sjednice stranačkog kolegija u Sarajevu.

tihic

Kazao je i da će sutra na sjednici Doma naroda, u čijem je najavljenom dnevnom redu također inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi, dvotrećinska većina Kluba delegata bošnjačkog naroda pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.
Prema obrazloženju Sulejmana Tihića, sjednica Predstavničkog doma na kojoj je aktuelna parlamentarna većina izglasala nepovjerenje 12. februara, nije sazvana u skladu s Poslovnikom jer je održana prije isteka obaveznog tridesetodnevnog roka za izjašnjavanje same Vlade o inicijativi za njen opoziv.
Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja protokolisana je u Vladi 21. januara, što znači da rok za Vladino izjašnjenje ističe 21. februara, ustvrdio je Tihić.
Za Stranku demokratske akcije posebno su sporni zaključci Predstavničkog doma doneseni po izglasavanju nepovjerenja Vladi jer, kako navodi Tihić, njoj oduzimaju ustavne ovlasti u trošenju budžeta i imenovanju nadzornih i upravnih odbora te ih prenose na Parlament. Ovlašćuju predsjedavajućeg Predstavničkog doma i federalnog premijera, što je potpuno neustavno, prema Tihićevim riječima.
SDA će se odlučno suprotstaviti i pokušaju stavljanja pod političku kontrolu Ustavnog suda FBiH u procesu izbora sudija, navodi dalje Tihić, optužujući za takav pokušaj aktuelnu parlamentarnu većinu.

Upravo se čita:  Šef Kabineta Denisa Bećirovića: Predsjednik nije tražio, niti će tražiti nabavku luksuznih automobila

Četiri stranke te većine – Socijaldemokratsku partiju BiH, Savez za bolju budućnost, Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH i Hrvatsku demokratsku zajednicu 1990, a u prvom redu socijaldemokrate i premijera Nermina Nikšića, Tihić je pozvao da ne blokiraju rad Vlade, kako je naveo.

Pozvao je na nastavak rada Vlade, odnosno na zakazivanje njenih sjednica, kao i redovnih sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta radi razmatranja zakona i drugih važnih akata koji su prošli prethodne potrebne faze u Vladi.

Upravo se čita:  Nakon bujičnih poplava u Teočaku proglašeno stanje prirodne nesreće: Devastirano lokalno mezarje, nastava u školama obustavljena

(Fena)

Pročitajte još

Izdvajamo

Dr. Kemal Dizdarević kod Senada Hadžifejzovića: Alisa Mutap nije imala potres mozga, a posljedično ni amneziju

Dr. Dizdarević je bio jedan od članova tima vještaka iz KCUS-a koji su obavili vještačenje Alise Mutap, djevojke ubijenog...

Možda vas zanima i ovo