Subota, 13 srpnja, 2024

SDA, DF i SBiH dogovorili zajednički nastup na Lokalnim izborima: Ko predlaže načelnika u kojoj općini?

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

Načelno je dogovoreno da Stranka za Bosnu i Hercegovinu izađe sa kandidatima za općine Novi Grad i Novo Sarajevo, Demokratska fronta u Centru, dok će se za načelničke pozicije u Starom Gradu, na Ilidži, Hadžićima, Trnovu, Vogošći i Ilijašu kandidirati članovi Stranke demokratske akcije.

Sranka demokratske akcije (SDA), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Demokratska fronta (DF) dogovorili su zajednički nastup u Kantonu Sarajevo na Lokalnim izborima, potvrđeno je za Faktor. Dogovor se odnosi na međusobnu podršku kandidatima za načelnike općina.

Ovaj dogovor je rezultat višesedmičnih razgovora između kantonalnih delegacija ovih stranaka.

– Postigli smo dogovor na fonu da ona stranka koja kandiduje svoje načelnike, druga neće. Koncept je jedan kandidat, liste odvojene. Svi kandidati će biti javnost biti predstavljeni na press-konferenciji u petak- kazao je za Faktor predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH-a u KS Almir Bečarević.

Upravo se čita:  Počast i cvijeće za žrtve genocida - Porodice pored tabuta, sve je spremno za dženazu

Dodao je da je Stranka za BiH zadovoljna postignutim dogovorom.

– To je ono što smo od početka zagovarali, posebno u dijelu onoga što ćemo mi kandidovati u općinama u Kantonu Sarajevo – rekao je Bečarević.

Također, kako saznajemo SDA će sutra održati sjednicu Kantonalnog odbora na kojoj bi ova stranka trebala dodatno “posložiti stvari”.

Kako nezvanično saznajemo, oko eventualne pozicije gradonačelnika na današnjem sastanku nije ništa dogovarano, već je zaključeno da će se u vezi sa imenom razgovarati nakon izbora kad se analiziraju rezultati. Odranije je poznato da SDA gradonačelničku poziciju želi za Faruka Kapidžića, predsjednika Kantonalnog odbora SDA u KS.

Upravo se čita:  Grupa meteorologa upozorava: Ne rasipajte vodu, Bosni i Hercegovini prijeti suša

Načelno je dogovoreno da Stranka za Bosnu i Hercegovinu izađe sa kandidatima za općine Novi Grad i Novo Sarajevo, Demokratska fronta u Centru, dok će se za načelničke pozicije u Starom Gradu, na Ilidži, Hadžićima, Trnovu, Vogošći i Ilijašu kandidirati članovi Stranke demokratske akcije.

Spominjana su i imena kandidata, a radi se uglavnom o ljudima čija imena su i ranije spominjana u javnosti, odnosno Novi Grad – Semir Efendić (SBiH), Novo Sarajevo – Muamer Bandić (SBiH), Centar – Denis Gratz (DF), Stari Grad – Dženan Selimbegović (SDA), Ilidža – Samir Lokvančić (SDA), Hadžići – Eldar Čomor (SDA), Vogošća – Migdad Hasanović (SDA), Trnovo – Ibro Berilo (SDA), te Ilijaš – Nermin Hodžić (SDA).

Upravo se čita:  Vijeće ministara odbilo 11. juli proglasiti Danom žalosti, Košarac uložio veto

Situacija je specifična u Starom Gradu, gdje je, kao što je poznato, DF na vanrednim izborima nakon smjene bivšeg gradonačelnika Ibrahima Hadžibajrića podržao kandidata SDP-a Irfana Čengića, koji se za ovu poziciju borio protiv SDA-ovog Dženana Selimbegovića. Da li će DF i na oktobarskim izborima podržavati Čengića, vjerovatno će biti razjašnjeno u narednim danima.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas