Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

SDA pozvala Komšića i Bećirovića da organizuju sastanak probosanskih snaga: Neophodan jedinstven odgovor

Preporučeno

Pitanje zaštite interesa države Bosne i Hercegovine mora biti iznad bilo čijeg ličnog ili stranačkog interesa - poručuju iz Stranke demokratske akcije

Stranka demokratske akcije poziva izabrane članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića i Denisa Bećirovića, da organizuju sastanak na koji bi bili pozvani predstavnici svih parlamentarnih probosanskih političkih stranaka.

Kako su saopćili iz SDA, na tom sastanku bi se trebao utvrditi zajednički odgovor na aktuelne udare na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, na prijetnje njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, te miru i stabilnosti, te odrediti “crvene linije” ispod kojih se neće ići u procesima koji su pred nama, a koji se tiču izmjena Ustava, funkcioniranja Ustavnog suda BiH, Izbornog zakona, državne imovine i drugih vitalno važnih pitanja.

Upravo se čita:  Schmidt o eventualnim izmjenama Izbornog zakona: Vlast treba preuzeti odgovornost

– SDA je spremna uložiti svoje kapacitete u definisanje i provedbu neophodnih koraka kojima će se zaustaviti destruktivne politike koje ugrožavaju stabilnost države, te omogućiti nastavak njenog euroatlantskog puta. Vlast entiteta RS, predvođena Miloradom Dodikom, u posljednjim mjesecima provodi najteže udare na Dejtonski mirovni sporazum od njegovog potpisivanja.

Zakoni koje je usvojila Narodna skupština RS-a kojima se odbacuje obaveza primjene odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Visokog predstavnika na prostoru tog bosanskohercegovačkog entiteta, a zatim i ograničavanje kretanja preko entitetske linije, predstavljaju de facto stavljanje van snage Dejtonskog mirovnog sporazuma – upozorili su iz SDA.

Upravo se čita:  Delegacija EU u BiH osudila negiranje genocida u Srebrenici: U Evropi nema mjesta revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca

Dodaju kako grubo narušavanje ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, prijetnje secesijom i kontinuirani napadi i pritisci kojima su izloženi bošnjački povratnici u entitet RS prijete daljom eskalacijom krize i nanošenjem nesagledivih posljedica po državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane.

– Izostanak odlučne i konkretne reakcije OHR-a, država garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, Vijeća za provedbu mira, bh. pravosuđa, ali i Dodikovih partnera u državnoj vlasti koji su mu u zamjenu za pozicije isporučili ključeve državne vlasti i apsolutnu kontrolu nad sigurnosnim i finansijskim sektorom, dodatno ohrabruje retrogradne snage da nastave sa provođenjem separatističkih politika.

Pokušaj kreiranja narativa o promjeni politike Milorada Dodika, njegovoj kooperativnosti i spremnosti na zauzimanje proevropskog kursa, kojima su stranke tzv. “Trojke” u proteklom periodu pravdale date ustupke, pokazao se kao sebična i neodgovorna politika, koja je vlastima entiteta RS samo proširila prostor za provođenje aktivnosti na realizaciji ranije zacrtanih ciljeva.

Upravo se čita:  Mijenjaju se "pravila igre": Šta će biti sa dječijim dodatkom?

Pitanje zaštite interesa države Bosne i Hercegovine mora biti iznad bilo čijeg ličnog ili stranačkog interesa. Zbog toga trenutno stanje zahtjeva jedinstven, konkretan i snažan odgovor svih patriotskih snaga, kojim će se zaustaviti negativni trendovi i spriječiti katastrofalne posljedice po državu Bosnu i Hercegovinu – poručili su iz SDA.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas