Subota, 22 lipnja, 2024

SDA: Pristajanjem na nove gasovode “Trojka” predaje energetsku stabilnost BiH u ruke Dodika i Čovića

Preporučeno

Predsjednik RS-a Milorad Dodik i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarali su danas u Banjoj Luci o istočnoj i južnoj interkonekciji za izgradnju gasovoda u BiH

Pristanak “Trojke” na zahtjeve SNSD-a i HDZ-a o izgradnji novih gasovoda Istočna i Južna interkonekcija, i to na način koji odgovara ovim strankama, je prepuštanje monopola Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću nad regulisanjem dotoka i cijene gasa građanima Bosne i Hercegovine, naročito u onim sredinama koje su najveći potrošači i u kojima su Bošnjaci dominantna većina, saopćila je SDA.

– Pristanak na realizaciju projekata kroz entitetska i kantonalna preduzeća predstavlja i potpunu degradaciju države Bosne i Hercegovine i kršenje njenih međunarodnih obaveza. To bi također značilo da će, uz ovisnost o Rusiji, BiH biti ovisna i o volji SNSD-a i HDZ-a – istakli su iz SDA i dodali:

Upravo se čita:  Ministar Nešić o novim sankcijama i helikopteru MUP-a Srbije u Trebinju: “Da komšiji crkne krava”

– Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, koji je danas ponovo kapitulirao pred Dodikovim zahtjevima, ima pravo da sebe, svoju stranku i partnere ponižava stalnim ustupcima i odlascima na noge predsjedniku entiteta RS, ali nema pravo da stavlja energetsku stabilnost države Bosne i Hercegovine u ruke šefova SNSD-a i HDZ-a.

Iz SDA dodaju da bi izgradnja gasovoda “Nova istočna interkonekcija”, bez usvajanja zakona o gasu BiH i formiranja državnog regulatora, u praksi značila da će dotok i cijene gasa do krajnjih potrošača u FBiH kontrolisati isključivo entitetski regulator pod Dodikovom kontrolom, a da će povrat investicije kroz uvećanu transportnu tarifu plaćati Bošnjaci u FBiH.

Upravo se čita:  Erdoganova poruka Izetbegoviću: Turska će se odlučno suprotstaviti bilo kakvom pokušaju separatizma

– Realizacija tog projekta, uz pristanak na zahtjeve HDZ-a da projekat “Južne plinske interkonekcije” realizuje preduzeće Zapadnohercegovačkog kantona, a ne BH Gas, daju Dodiku i Čoviću mogućnost da ucjenjuju Bošnjake kontrolisanjem dotoka gasa i određivanjem njegove cijene. Očigledno je da su i zvaničnici “Trojke” svjesni pogubnosti pristajanja na SNSD-ove i HDZ-ove zahtjeve, s obzirom na to da su tražili odgodu glasanja o ovim projektima do formiranja Vlade FBiH kako im opravdani gnjev javnosti ne bi poremetio planove – zaključili su iz SDA.

Upravo se čita:  Čović o Dodikovim najavama: Nema nikakve šanse da se neko razdruži u BiH i tačka!

Predsjednik RS-a Milorad Dodik i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarali su danas u Banjoj Luci o istočnoj i južnoj interkonekciji za izgradnju gasovoda u BiH, a najavljeno je da će se to brzo naći na sjednici Vijeća ministara BiH, najvjerovatnije već na narednoj.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

‘Svekrva me nije voljela jer sam muslimanka, a drugi muž otjerao iz kuće’: Burni detalji iz života Selme Bajrami

Privatni život popularne folkerke privlačio je oduvijek veliku pažnju, pogotovo kad se saznalo da ima velike probleme sa bivšim...

Još vijesti za vas