Nedjelja, 14 srpnja, 2024

SDA: Slučaj Budimir ima političku pozadinu, “četvorka” pokušava preuzeti izvršnu vlast u Federaciji

Preporučeno

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da slučaj Budimir u osnovi ima političku pozadinu.

privodjenje-budimirU današnjem saopćenju je navela da “povodom neustavnog pokušaja preuzimanja ustavnih ingerencija predsjednika FBiH od dvojice potpredsjednika FBiH”, ona želi istaknuti da nijedan organ vlasti u FBiH, pa ni Parlament, ne može na nekoga prenijeti više prava i obaveza nego što ih po Ustavu FBiH ima.

Upravo se čita:  Vlada Republike Srpske nema para za policajce

“Parlament FBiH nema ustavnu nadležnost da se miješa u izvršne organe vlasti na način da mimo Ustava FBiH vrši prijenos vlasti s predsjednika Federacije na potpredsjednike.

Postoji izričita odredba u Ustavu FBiH o nadležnostima organa izvršne vlasti, kao i nadležnosti zakonodavnog organa”, citat je iz saopćenja SDA.

Ova stranka dalje navodi da bi svaki pokušaj narušavanja osnovnih ustavnih principa podjele nadležnosti iz Ustava FBiH dovodio do pravne anarhije i pokušaja rušenja ustavnog poretka zasnovanog na demokratskim principima.

Upravo se čita:  Oglasio se i Ramo Isak nakon ulaska pripadnika Vojske Srbije u BiH: "Kontrolu granice ne vrši FUP"

Način na koji “četvorka” pokušava preuzeti izvršnu vlast u Federaciji navodi na zaključak da slučaj hapšenja Živka Budimira, predsjednika FBiH, u osnovi ima političke motive, saopćila je SDA.

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović osudio je pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i predsjedničkog kandidata...

Još vijesti za vas