Subota, 20 srpnja, 2024

SDP BiH: Živko Budimir mora podnijeti ostavku!

Preporučeno

Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH održanoj danas razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji s posebnim osvrtom na posljednja događanja vezana za borbu protiv korupcije, te krizu u Federaciji BiH dodatno izazvanu nakon pritvora njenog predsjednika Živka Budimira.

budimir1Predsjedništvo SDP-a je pozdravilo sve aktivnosti poduzete u toj borbi i dalo punu podršku institucijama države koje su posljednjih dana imale značajne aktivnosti u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije.

Upravo se čita:  Dodik se ovom definitivno nije nadao: Odluka je pala! SNSD ostao bez potupne kontrole Doma naroda BiH!

SDP BiH smatra kako je spomenutim akcijama pokazana i snaga institucija države BiH u kojoj niko ne smije biti iznad zakona, te ističe još jednom svoj stav da građani ove zemlje ne zaslužuju više nikakva odgađanja obračuna sa sistemskom korupcijom koja je gotovo urušila ekonomske i moralne temelje naše države, saopšteno je iz SDP-a.

Predsjedništvo SDP-a je pozvalo sve ostale političke subjekte u BiH da također daju podršku nadležnim institucijama BiH, nadasve SIPA-i i Tužilaštvu BiH, kako bi se ova borba neometano nastavila.

Upravo se čita:  Milorad Dodik i Dragan Čović Čović i Dodik pružili podršku Trumpu

”Nezavisno od Budimira ili različitim opstrukcijama koje se mjesecima provode, u ovakvoj situaciji se mora učiniti sve da institucije funkcionišu i nesmetano rade na rješavanju svakodnevnih problema građana”, navodi se u saopštenju.

SDP je takođe izrazio zabrinutost za krizu u Federaciji BiH koja je kulminirala pritvaranjem Živka Budimira, te ukazao kako je najbrži način rješenja te krize da Budimir podnese ostavku.

Upravo se čita:  Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

Rješenje krize je i da Parlament FBiH u skladu sa Ustavom povjeri potpredsjednicima FBiH izvršavanje ustavnih dužnosti predsjednika FBiH, kao i pokretanje inicijative za smjenu predsjednika Federacije BiH, saopšteno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas