Srijeda, 24 srpnja, 2024

Sebastian Kurz upozorava na ‘jeftine balkanske testove’: Rampa za građane Bosne i Hercegovine na ulazu u Austriju?

Preporučeno

Austrijski kancelar savjetuje da se “uzdrži od putovanja na Zapadni Balkan”, a istodobno je upozorio na “jeftine balkanske testove”.

Zbog širenja koronavirusa širom svijeta, Ministarstvo vanjskih poslova Austrije savjetuje svoje građane da odgode sva nepotrebna putovanja, posebno putovanja na odmor.

Iako državljani ove zemlje još uvijek bez ograničenja mogu putovati u Sloveniju i Hrvatsku, Vlada je objavila upozorenje najvišeg sigurnosnog nivoa za sve zemlje Zapadnog Balkana – Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju.

Upravo se čita:  Porodična drama u Salzburgu: Nasilnik (19) iz BiH prijetio majci

Svi koji se iz ovih zemalja žele vratiti u Austriju moraju u 14-dnevni karantin ili pokazati negativan Covid-19 test koji ne smije biti stariji od četiri dana.

“Ako se tokom karantina napravi negativni koronavirusni test, izolacija se može ranije završiti”, saopćila je vlada u Beču.

No, portal “Kosmo” navodi se da je sve više slučajeva kada negativni koronavirusni test nije dovoljan da bi mogli ući u Austriju bez karantina, što posebno važi za putnike u autobusima.

Upravo se čita:  Putnik iz Banja Luke uhvaćen zbog lažiranja dokumenata na letu za Dortmund

Razlog je razumljiv, ali sigurno neugodan za mnoge putnike: Zdravstvene vlasti ne mogu ni osigurati poštivanje higijenskih mjera u autobusima, niti isključiti da se putnici zaraze tokom dugog putovanja u uskom, zatvorenom prostoru.

Ovo može dovesti do toga da u Austriju budete stavljeni u karantin uprkos negativnom PCR testu. Ovo je “Kosmu” potvrdila granična policija Nickelsdorf, uz napomenu da se mjera odnosi se i na putnike u privatnim automobilima. S obzirom na sve veći broj zaraženih virusom, ove drastične mjere ne iznenađuju.

Upravo se čita:  Žena iz BiH uhvaćena u pljački kampera u Njemačkoj: Tročlana banda privedena

“Svakodnevno imamo sve više slučajeva zaraženih osoba porijeklom sa Zapadnog Balkana”, rekao je kancelar Sebastian Kurz.

Austrijski kancelar savjetuje da se “uzdrži od putovanja na Zapadni Balkan”, a istodobno je upozorio na “jeftine balkanske testove”. Alternativa su korona testovi na bečkom međunarodnom aerodromu koji, međutim, nisu jeftini i koštaju 190 eura po osobi.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas