Utorak, 16 srpnja, 2024

Seizmolog: Građani na jugu su trenutno u seriji potresa. Treba biti na oprezu

Preporučeno

Nedugo nakon prvog podrhtavanja tla, u 4 sata i 14 minuta dogodio se još jedan potres nešto slabijeg intenziteta od 3,4 stepena prema Richteru s epicentrom nedaleko od prvog, na crnogorskoj strani granice.

U ranim jutarnjim satima, u 4 sata i 6 minuta, Crnu Goru je pogodio potres magnitude 5,3 prema Richteru, a osjetio se diljem Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske.

Prema prvim informacijama, epicentar je bio uz samu granicu Crne Gore i BiH, nedaleko od Gacka, 28 kilometara od Nikšića. Procijenjena dubina je oko deset kilometara. Za sada, srećom, nema informacija o ozlijeđenima niti o materijalnoj šteti.

Upravo se čita:  Povratnika Mehdina zadesila nedaća: Uginula mu krava od koje je živjela njegova porodica

“5,4 je magnituda koja je bila izračunata rano jutros. Ovo nije prvi potres te serije, posljednjih sedmica na tom području je bila izražena seizmička aktivnost. Već duže, čak zadnjih sedmica je velika aktivnost na području južnog priobalja, kako ispod mora, tako i na kopnenom dijelu.

Većina ovih potresa dogodili su se na kopnu, ali govorimo o epicentralnom području koje se definitivno aktiviralo velikom jačinom”, rekao je za HRT Krešimir Kuk, seizmolog.

Upravo se čita:  Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

Nedugo nakon prvog podrhtavanja tla, u 4 sata i 14 minuta dogodio se još jedan potres nešto slabijeg intenziteta od 3,4 stepena prema Richteru s epicentrom nedaleko od prvog, na crnogorskoj strani granice. Oba potresa dogodila su se na području općine Nikšić, u selu Donje Čarađe, a najbliži grad epicentru je Gacko.

“Građani na jugu su trenutno u jednoj seriji potresa od kojih je današnji potres bio najjači. Treba biti na oprezu, pratiti što će se dalje događati, ali nadamo se da je ovo najjači potres ove serije”, rekao je Kuk.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Posljednjih godina, biznis s komarnicima za prozore i vrata postao je izuzetno unosan širom Bosne i Hercegovine. Samostalni majstori u...

Još vijesti za vas