Srijeda, 21 veljače, 2024

Senat SAD-a blokirao milijarde Ukrajini i Izraelu: “Ovo će imati posljedice za 21. stoljeće”

Preporučeno

Republikanci su rekli da je ovakvo glasanje bilo bitno kako bi istaknuli svoj zahtjev za strožu imigracijsku politiku i kontrolu južne granice.

Paket nove sigurnosne pomoći Ukrajini i Izraelu vrijedan milijarde dolara blokirali su jučer republikanci u američkom Senatu koji ustrajavaju na strožim mjerama za kontrolu imigracije na granici SAD-a s Meksikom. Za paket pomoći glasalo je 49 senatora a 51 protiv, što znači da mjera vrijedna 110.5 milijardi dolara nije dobila 60 glasova potrebnih u Senatu od 100 članova kako bi se otvorio put za početak rasprave.

Glasanje je bilo po stranačkim linijama, pri čemu su svi republikanci u Senatu glasali protiv zajedno sa senatorom Berniejem Sandersom, nezavisnim kandidatom koji inače glasa s demokratima ali je izrazio zabrinutost zbog finansiranja izraelske sadašnje “nehumane vojne strategije” protiv Palestinaca.

Vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer također je glasao protiv kako bi mogao podnijeti prijedlog za ponovno razmatranje. Nakon glasanja, demokrat Schumer je rekao da je to “ozbiljan trenutak koji će imati trajne posljedice za 21. stoljeće”, riskirajući pad zapadne demokracije.

Upravo se čita:  Bruka i sramota: Švicarski penzioneri na meti prevaranta iz BiH

Republikanci i demokrati mjesecima raspravljali

Republikanci su rekli da je ovakvo glasanje bilo bitno kako bi istaknuli svoj zahtjev za strožu imigracijsku politiku i kontrolu južne granice.

“Današnje glasanje je ono što je potrebno da demokratski čelnik prepozna da republikanci u Senatu misle ono što kažemo. Onda glasajmo. I onda konačno počnimo ispunjavati prioritete američke nacionalne sigurnosti, uključujući i ovdje kod kuće”, rekao je čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell u govoru.

Republikanci i demokrati u Kongresu mjesecima raspravljaju o tome kako odgovoriti na zahtjev demokratskog predsjednika Joea Bidena za milijardama dolara finansiranja Ukrajine u borbi protiv ruskih osvajača, Izraela nakon napada islamističkih militanata Hamasa 7. oktobra, američkih interesa u Indo-Pacifiku i međunarodnu humanitarnu pomoć.

Upravo se čita:  Ovo je djevojka koja je spasila djeda i bebu iz Bosne i Hercegovine nakon što su upali u ledenu rijeku u Austriji

Biden: Glasanje će se dugo pamtiti

Dva zahtjeva Bijele kuće da Kongres usvoji zakone o potrošnji, međutim, nisu uspjela proći, a u Kongresu SAD-a širi se nervoza jer pat pozicija prijeti produžiti se u 2024. Demokrati tvrde da je pomoć saveznicima ključna za podršku globalnoj demokraciji i odbranu od autokracija.

“Nemojte griješiti, današnje glasanje dugo će se pamtiti. Istorija će biti strogo suđena… ne možemo dopustiti (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu da pobijedi”, rekao je Biden ranije u obraćanju u Bijeloj kući.

Skupina demokrata iz Senata sazvala je konferenciju za novinare kako bi tvrdila da bi blokiranje zakona poslalo poruku i protivnicima i saveznicima SAD-a da Sjedinjene Države ne stoje uz svoje međunarodne partnere.

Upravo se čita:  Masovni otkazi u Njemačkoj: Ukida se 16.000 radnih mjesta

“Vrijeme istječe. Imamo samo nekoliko dana da postignemo jasan, pozitivan napredak prema razradi konačnih detalja potrebnih da pokažemo da su Sjedinjene Države pouzdan saveznik”, rekao je senator Chris Coons.

Republikanci tvrde da je prekomjerna ilegalna imigracija preko južne granice s Meksikom iznimno važan sigurnosni problem i kažu da žele veću odgovornost nego što dobivaju od Bidenove administracije za sredstva američkih poreznih obveznika koja idu u inozemstvo.

Schumer je u utorak rekao da će pokušati izaći iz slijepe ulice tako što će republikancima ponuditi priliku da u zakon dodaju amandman o graničnoj politici. Do sinoć takav amandman nije najavljen.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se “srede” evidencije nezaposlenih

Na sastanku predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja poslodavaca FBiH koji je održan danas u Sarajevu, zaključeno...

Još vijesti za vas