Srijeda, 29 studenoga, 2023

Serwer: Vučić neće dozvoliti nezavisnost RS, cilj Zagreba nije secesija već treći entitet

Autor:Fena

Server kaže da nisu uspjeli politički iskoristiti tu situaciju te da sada nastoje iskoristiti visoke predstavnike za postizanje svojih maksimalističkih političkih ciljeva.

Preporučeno

Profesor Univerziteta Johns Hopkins iz Washingtona Daniel Serwer ocijenio je da Zagreb i Beograd žele da grupna prava i ustavne odredbe koje ih štite, prevladavaju nad individualnim pravima, čime bi se osiguralo trajno zadržavanje vlasti za etničke nacionaliste u Bosna i Hercegovina bliske interese Hrvatske i Srbije.

To je rekao na redovnoj sjednici Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi “Šta Srbija i Hrvatska pokušavaju na Balkanu?” koja je danas održana u Sarajevu.

Serwer kaže da je primarni regionalni faktor Beograd koji pokušava stvoriti ono što sada naziva “srpskim svijetom”. Tvrdi da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić želi kontrolirati političku sudbinu Srba u susjednim zemljama te da to ne uključuje samo Bosnu i Hercegovinu već i Crnu Goru, kao i Kosovo.

Upravo se čita:  Cvijanović: Tražit ću na Predsjedništvu informaciju o Helezovim navodima, a u narednom periodu i o radikalnim islamskim pojavama

– U Bosni i Hercegovini, Vučić u predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku ima nekoga ko je dijelom opunomoćenik, a dijelom suparnik. Beograd podržava Dodikove napore da odvoji Srbe od sarajevske vlasti. Ali neće htjeti da Dodik ispuni svoju ambiciju proglašenja nezavisnosti – kazao je Serwer.

Naglasio je da bi to Srbiju dovelo u tešku poziciju.

– Ne mogavši ​​priznati Republiku Srpsku iz straha od evropskih i američkih reakcija Vučić neće dozvoliti Dodiku da nadmaši njegov etnonacionalizam i zatraži pripajanje Republike Srpske Srbiji – kazao je.

Uz to, dodao je, Vučić se sve više približava Dodiku kako se sve više kreće u orbiti Rusije i Kine.

Upravo se čita:  Bakir Izetbegović brani suprugu Sebiju: Već 33 godine se borim protiv nepravde i nemorala

– Sprječavanje uspješnog demokratskog upravljanja u BiH i opstruiranje njenog puta ka Evropi su Vučićev cilj. Dodik dobro služi toj svrsi, sve dok ne pređe posljednju milu – kazao je.

Govoreći o Hrvatskoj, Serwer je kazao da cilj Zagreba nije secesija već treći entitet.

– Zagreb želi kontrolirati svu političku zastupljenost Hrvata unutar Bosne i Hercegovine. Ironija je u tome što bosanski Hrvati nisu tražili treći entitet u Daytonu, jer su zaključili bolji rezultat: pola Federacije i jednu trećinu države – dodao je.

Server kaže da nisu uspjeli politički iskoristiti tu situaciju te da sada nastoje iskoristiti visoke predstavnike za postizanje svojih maksimalističkih političkih ciljeva.

Upravo se čita:  Brza uspostava Vijeća ministara i nije neka sreća: Helez može biti smijenjen, ali ne i Staša Košarac

– Njegove izborne odluke pogodovale su ambicijama Zagreba. On je ignorisao odluke Evropskog suda za ljudska prava koja se suprotstavljaju grupnim pravima, poput Sejdić-Finci i primjera Kovačević – pojasnio je.

Serwer je također kazao da je istovremeno, visoki predstavnik postao persona non grata sa Miloradom Dodikom, zalažući se Dodikovim naporima da onemogući vlast Sarajeva nad Republikom Srpskom.

– Neuspjeh međunarodne zajednice da učinkovito odgovori na taj izazov rizikuje da naruši ulogu Ureda visokog predstavnika i prekine svaku nadu da on može igrati konstruktivnu ulogu u razbijanju grupnih prava koja muče bosansku politiku – zaključio je profesor Serwer u izlaganju.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo