Srijeda, 17 srpnja, 2024

Simptomi: ukočen vrat, nervoza, nemir…Dijete u Banjaluci umrlo od meningitisa, dvoje na liječenju

Preporučeno

Jedanaestomjesečni dječak iz Kneževa/Skender Vakufa preminuo je od bakterijskog meningitisa sa sepsom, dok se na liječenju nalazi dvoje mališana koji su oboljeli od bakterijskog meningitisa.

banjalukaPotvrdili su ovo juče u Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka.

“U noći između 20. i 21. aprila dječak je premješten u Jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za dječje bolesti, gdje je primijenjeno najsavremenije postupanje prema pacijentima oboljelim od meningitisa koje uključuje i respiratornu potporu. Nažalost, uz sve napore ljekara, nastupila je smrt”, kazala je Vesna Novaković, šef Odeljenja za intenzivnu njegu i terapiju.
Prema riječima Zdravke Kezić, načelnice Klinike za infektivne bolesti, hospitalizovano je u subotu i dijete iz Banjaluke pod dijagnozom gnojni bakterijski meningitis sa sepsom, dok je u ponedjeljak, u večernjim satima, primljeno još jedno dijete iz Kneževa/Skender Vakufa, sa bakterijskim meningitisom sa sepsom.

Upravo se čita:  Nije dočekao operaciju: Danas dženaza Adnanu Šemiću

“Oba mala bolesnika su dobro i uspješno se oporavljaju. Svim kontaktima prvog reda ordinirana je hemoprofilaksa. Zasad nema bojazni od epidemijskog javljanja ove bolesti. Radi se o pojedinačnim slučajevima oboljevanja, što je uobičajeno za ovo doba godine i sezonu gripa i drugih virusnih respiratornih infekcija”, kazala je Kezićeva.

Iako u UKC-u naglašavaju da ne postoji opasnost od epidemije, juče je na Facebooku osvanulo obavještenje roditelja o slučaju oboljelog mališana iz Banjaluke, koji inače boravi u Vrtiću “Neven”, u kome se navodi da nisu preduzete adekvatne mjere zaštite u toj predškolskoj ustanovi.

“Preko vikenda nije izvršena dezinfekcija vrtića, već samo detaljno čišćenje i pranje, pa se smatra da nema opasnosti, jer nema novih slučajeva. To nije dovoljno”, napisala je D.M. na Facebooku.

Nataša Radulović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, istakla nam je juče da su sve mjere preduzete u vrtiću i da nema mjesta za paniku kod roditelja.

Upravo se čita:  Sladić upozorava: "Ljudi čuvajmo se svi"

“Čim je majka odvela dječka ljekaru i kad je konstatovan meningitis, sve potrebne mjere su preduzete. Vaspitači su razgovarali sa majkom i dječak je sada dobro”, navela je Radulovićeva.

Prema njenim riječima, problem nastaje kada djeca borave u parkovima koji nisu dezinfikovani.

Iz Vrtića “Neven” su potvrdili da je dječak obolio od meningitisa te da su preduzete sve mjere kako bi bili zaštićeni ostali mališani.

“Nije slučaj toliko alarmantan da bi se roditelji uplašili tako da se broj djece u našem vrtiću nije smanjio”, ukratko su kazali iz “Nevena”.

U školi sporta “Bambi”, koja svoje treninge organizuje u OŠ “Petar Petrović Njegoš”, a koju pohađa oboljeli dječak, kažu da nisu upoznati sa slučajem, jer još nisu imali poziv roditelja koji bi ih obavijestili o tome.

Upravo se čita:  Ako radite na crno u BiH dobit ćete mizernu kaznu, a u Njemačkoj čak 10 godina robije

Simptomi meningitisa:

Groznica sa hladnim šakama i stopalima
Ukočen vrat
Nervoza
Nemir
Jake glavobolje
Nepodnošenje jakog svjetla i buke
Kožni osip

Opasno po život

Meningitis može da izazove virusna ili bakterijska infekcija. Virusni meningitis je češći i manje je opasan od bakterijskog. Virusni meningitis se uglavnom javlja kod djece starije od pet godina. Bakterijski meningitis je rijedak, ali je opasan po život i liječi se jakim antibioticima. Najčešće se javlja kod djece ispod pet godina. Najveća opasnost kod bakterijskog meningitisa je to što se vrlo brzo razvija, tako da se dijete ozbiljno razboli za svega nekoliko sati, postane pospano ili čak gubi svijest.

Izvor: Nezavisne novine

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Stan u Goraždu izgorio zbog upaljenje klime: “Šteta je ogromna”

Požar koji je u popodnevnim satima izbio u stanu u ulici Prve slavne višegradske brigade u Goraždu, uspješno je...

Još vijesti za vas