Petak, 24 svibnja, 2024

SIPA: Čekaju se odgovori MVP-a i Granične policije o statusu Christiana Schmidta

Autor:Srna

Preporučeno

SIPA je tražila provjere i statusa lica koja vrše obezbjeđenje Schmidta i zakonski osnov za unos i nošenje oružja i municije u BiH.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) još nije dobila odgovore i dokumentaciju od Ministarstva vanjskih poslova BiH i Granične policije BiH u vezi sa utvrđivanjem diplomatskog statusa i drugih činjenica o visokom predstavniku Christianu Schmidtu i članovima njegovog osiguranja.

SIPA je primila dokumentaciju od Ministarstva sigurnosti BiH koja je ranije dostavljena Tužilaštvu BiH, te očekuje dodatne tražene odgovore od navedenog ministarstva.
U odgovoru na pitanje da li SIPA-e ima dodatne dokaze o boravku Schmidta u BiH iz ove agencije napominju da će nakon što utvrde činjenično stanje podnijeti odgovarajući izvještaj Tužilaštvu BiH po čijoj naredbi i nadzorom preduzimaju sve mjere s tim ciljem.

Upravo se čita:  Koji mjesec će biti najtopliji? Prognoza Nedima Sladića za ljeto koje nam dolazi

“Nakon što primi tražene izvještaje i dokumentaciju u vezi sa statusom Schmidta, a posebno odgovore na pitanja – kada i kako mu je dodijeljen diplomatski status, na bazi koje dokumentacije, po kojem pravnom osnovu i ko je to učino iako je poznato da nije imenovan adekvatnom odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, SIPA će na bazi analize i utvrđenog činjeničnog stanja, odnosno postojanja propusta i eventualne krivične odgovornosti, podnijeti izvještaj Tužilaštvu”, objasnili su u ovoj policijskog agenciji.

SIPA je tražila provjere i statusa lica koja vrše obezbjeđenje Schmidta i zakonski osnov za unos i nošenje oružja i municije u BiH.

Upravo se čita:  Meteorolozi za danas objavili upozorenje: Evo kakvo će nam vrijeme biti do subote

“Da bi se utvrdilo sve navedeno jasno je da su nam potrebni odgovori i dokumentacija koje smo zatražili od nadležnih institucija, prvenstveno Ministarstva vanjskih poslova i Granične policije. Oni još nisu dostavili traženo”, ističu u Sipi.

Iz ove agencije napominju da nisu učestvovali u bilo kakvim aktivnostima u vezi sa dodjeljivanjem diplomatskog statusa Schmidtu i članovima njegovog obezbjeđenja niti su za to nadležni.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić izjavio je da na osnovu svih dobijenih informacija očekuje da Tužilaštvo BiH sprovede istragu protiv Christiana Schmidta. On je istakao da očekuje istu reakciju i drugih sigurnosnih i sličnih agencija koje imaju vezu sa boravkom Christiana Schmidta u BiH.

Upravo se čita:  Ljetna sezona na Panonskim jezerima počinje 1. juna, evo koliko će koštati ulaznice

Direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa rekao je da je Schmidt granični prelaz pri ulasku u BiH prešao kao poslanik, odnosno kao diplomata Njemačke, a ne kao diplomata UN-a.

Na kraju ćemo podsjetiti da je direktor SIPA-e Darko Ćulum, funkcioner koji je nedavno prisustvovao političkom skupu koji je organizovao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac iz SNSD-a čiji je predsjednik Milorad Dodik.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je nastradali mladić: Motociklista poginuo u sudaru kod Laktaša

U teškoj saobraćajnoj nesreći rano jutros kod Laktaša poginuo je motorista Kristian Daić (35) iz Bosanskog novog (Novog Grada). Nesreća...

Još vijesti za vas