Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

SIPA na graničnom prijelazu sa Srbijom uhapsila dvojicu osumnjičenih za ratne zločine

Preporučeno

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti transportovani u Tužiteljstvo BiH, gdje će biti predati postupajućem tužitelju.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su uhapsili su Vinka Radovića (1959) i Petka Panića (1952), rođene u Zvorniku, državljane BiH, koji su osumnjičeni za ratne zločine.

Uhapšeni su po nalogu tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine na području Graničnog prijelaza Zvornik i Graničnog prijelaza Karakaj, a preuzeti od Granične policije BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti transportovani u Tužiteljstvo BiH, gdje će biti predati postupajućem tužitelju.

Upravo se čita:  Koliko treba da stavite novca u kovertu: Mladenci za jednu svadbu moraju da iskeširaju brdo para

Nezakonito razdvajanje, zlostavljanje i zatočenje oko 700 muškaraca i dječaka
Osumnjičeni Radović, kao predstavnik nekadašnjih civilnih i vojnih vlasti u Zvorniku i osumnjičeni Panić, kao zamjenik komandira policije u Zvorniku, u proljeće 1992. godine, terete se da su sudjelovali u sistemskom progonu više hiljada civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Đulići, Klisa i okolnih mjesta.

Terete se za nezakonito razdvajanje, zlostavljanje i zatočenje oko 700 muškaraca i dječaka, u dobi od 16 do 70 godina, prilikom kojih su počinjena i ubistva nekoliko osoba, a koji su odvedeni u nezakonito zatočenje u Tehničko-školski centar u Karakaju.

Upravo se čita:  Na birou u TK je više od 60.000 nezaposlenih. Zašto se onda većina privrednih subjekata pati s pronalaskom radnika?

Prilikom progona stanovništva, vršeno je pljačkanje civila, otimanje novca i dragocjenosti, otimanje traktora, vozila i drugih dobara, nakon čega je preostalo stanovništvo upućeno na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH u Kalesiji.

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo „Zločini protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona BiH“.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj uputit će Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora, zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, saopćila je iz Tužiteljstva.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas