Subota, 22 lipnja, 2024

SIPA nastavlja sa pretresima privatnih fakulteta

Autor:Redakcija

Preporučeno

Riječ je o nastavku akcije koja je ranije provođenja širom BiH, konkretno u Banjoj Luci i prošle sedmice u Mostaru, a u okviru koje je zaplijenjena ogromna dokumentacija koja se dovodi u vezu sa izvršenjem spomenutih krivičnih djela.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nastavljaju sa aktivnostima koje se odnose na sumnjive diplome, a sve u okviru akcije “Klaster”.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u nastavku operativne akcije “Klaster” danas po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, vrše privremeno oduzimanje dokumentacije od jedne privatne visokoškolske ustanova iz Brčkog.

Upravo se čita:  Broj stranih radnika skoro dvostruko veći nego prošle godine

Privremeno oduzimanje dokumentacije vrši se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizovani kriminal”, “Nedopuštena trgovina” i “Pranje novca” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, kao i krivična djela iz krivičnih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta i to “Podstrekivanje”, “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, “Falsifikovanje ili uništenje službene isprave” i “Krivotvorenje službene isprave”.

Upravo se čita:  Danas počinje ljeto i kreće najžešći val vrućina. Dan će trajati čak 15 sati i 35 minuta

“Pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH, policijski službenici SIPA-e, na području Brčko distrikta BiH, vrše izuzimanje studentskih dosijea, predmeta i dokazne građe. Iz Internacionalnog univerziteta Brčko izuzima se obimna dokumentacija, koja između ostalog obuhvata i dosijee studenata za koje postoji sumnja da sadrže dokaze o nezakonitom postupanju navedene visokoškolske ustanove”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Upravo se čita:  Ovo je 50 proizvoda kojima su "zaključane" cijene u FBiH, takve će ostati naredna tri mjeseca

Inače, riječ je o nastavku akcije koja je ranije provođenja širom BiH, konkretno u Banjoj Luci i prošle sedmice u Mostaru, a u okviru koje je zaplijenjena ogromna dokumentacija koja se dovodi u vezu sa izvršenjem spomenutih krivičnih djela.

Do sada je, u okviru ove akcije, osim dokumentacije, oduzeta i ogromna količina novca.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

‘Svekrva me nije voljela jer sam muslimanka, a drugi muž otjerao iz kuće’: Burni detalji iz života Selme Bajrami

Privatni život popularne folkerke privlačio je oduvijek veliku pažnju, pogotovo kad se saznalo da ima velike probleme sa bivšim...

Još vijesti za vas