Srijeda, 28 veljače, 2024

SIPA nastavlja sa pretresima privatnih fakulteta

Autor:Redakcija

Preporučeno

Riječ je o nastavku akcije koja je ranije provođenja širom BiH, konkretno u Banjoj Luci i prošle sedmice u Mostaru, a u okviru koje je zaplijenjena ogromna dokumentacija koja se dovodi u vezu sa izvršenjem spomenutih krivičnih djela.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nastavljaju sa aktivnostima koje se odnose na sumnjive diplome, a sve u okviru akcije “Klaster”.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u nastavku operativne akcije “Klaster” danas po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, vrše privremeno oduzimanje dokumentacije od jedne privatne visokoškolske ustanova iz Brčkog.

Upravo se čita:  Akcija FUP-a u Sarajevu: Uhapšene dvije osobe, zaplijenjeni kokain i oružje

Privremeno oduzimanje dokumentacije vrši se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizovani kriminal”, “Nedopuštena trgovina” i “Pranje novca” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, kao i krivična djela iz krivičnih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta i to “Podstrekivanje”, “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, “Falsifikovanje ili uništenje službene isprave” i “Krivotvorenje službene isprave”.

Upravo se čita:  Predsjedateljica Krišto sa zapovjednikom EUFOR-a general-bojnikom Sticzom

“Pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH, policijski službenici SIPA-e, na području Brčko distrikta BiH, vrše izuzimanje studentskih dosijea, predmeta i dokazne građe. Iz Internacionalnog univerziteta Brčko izuzima se obimna dokumentacija, koja između ostalog obuhvata i dosijee studenata za koje postoji sumnja da sadrže dokaze o nezakonitom postupanju navedene visokoškolske ustanove”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Upravo se čita:  Notarska komora FBiH: Notari su štit novog Zakona o sprečavanju pranja novca

Inače, riječ je o nastavku akcije koja je ranije provođenja širom BiH, konkretno u Banjoj Luci i prošle sedmice u Mostaru, a u okviru koje je zaplijenjena ogromna dokumentacija koja se dovodi u vezu sa izvršenjem spomenutih krivičnih djela.

Do sada je, u okviru ove akcije, osim dokumentacije, oduzeta i ogromna količina novca.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas