Subota, 2 ožujka, 2024

Široka delegacija BiH u Briselu: Predsjednici vladajućih stranaka na sastanku sa Varhelyijem

Preporučeno

Stranački lideri održat će sastanak sa Varhelyijem, a zatim će uslijediti sastanci sa parlamentarcima, klubovima, te predstavnicima kantonalnih vlada.

U Briselu će danas biti održan Drugi politički forum između EU i BiH, pod predsjedavanjem europskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija, a iz BiH je otputovala široka delegacija uključujući lidere političkih stranaka koje čine vlast, entitetske premijere, kantonalne premijere, gradonačelnika Brčkog, šefove klubova u PS BiH, članove Kolegija oba doma PS BiH, predstavnici Vijeća ministara BiH.

Upravo se čita:  Građani ljuti: "Ono što sam prije mogao kupiti za 20 KM sad ne mogu ni za 50"

Stranački lideri održat će sastanak sa Varhelyijem, a zatim će uslijediti sastanci sa parlamentarcima, klubovima, te predstavnicima kantonalnih vlada.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i ovaj put optimističan. Poručuje će svi pokazati vrlo jasnu evropsku opredijeljenost i definirati pet ili šest stvari koje su još ostale da se usvoje.

“Od Izbornog zakona, Budžeta prije svega, Zakona o sukobu interesa i još nekoliko rješenja koja su prepoznata kao minimum kako bi nam se dala jasna poruka o otvaranju pregovaračkog procesa. Ja sam optimističan”, dodao je on.

Upravo se čita:  Najveća mjesečna plata u prošloj godini čak 429.123,86 KM

Čović je rekao da su u vezi ovih tema uglavnom usaglašeni stavovi sa partnerima iz Federacije BiH.

Treba podsjetiti da vlasti BiH od početka novembra i posjete predsjednice EK Ursule von der Leyen nisu usvojile niti jedan reformski zakon. A na čekanju su Zakon o sudovima, Zakon o sukobu interesa, Zakon o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, sporazum sa FRONTEX-om…

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas