Srijeda, 17 srpnja, 2024

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH se nastavlja nakon prekida 4. marta

Autor:NAP

Preporučeno

Za desetu redovnu sjednicu predloženi dnevni red je isti kao što je bio i 4. marta.

Nastavak desete redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bit će održan danas nakon što je 4. marta došlo do prekida sjednica i prije usvajanja dnevnog reda. Tada je samo potvrđen mandat novoimenovanoj zastupnici Franki Leko koja je položila zakletvu i preuzela dužnost.

Do prekida je došlo jer nije bilo većine glasova za prijedlog da dopredsjedavajući Doma Mladen Bošković, koji je 4. marta otvorio sjednicu i vodio je skoro do prekida, ostane u toj ulozi do kraja zasjedanja umjesto predsjedavajuće u ostavci Mirjane Marinković Lepić.

Takav zaključak da Bošković vodi sjednicu nije dobio podršku ni nakon glasanja ni nakon pojedinalnog izjašnjavanja. Uslijedile su potom kratke konsultacije i Bošković je obavijestio da će sjednica biti prekinuta, ali da prije toga barem treba potvrditi mandat novoj zastupnici Franki Leko iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice BiH umjesto stranačkog kolege Ive Vincetića čiji mandat je prestao. Opozicija je tvrdila da bi legitimnost njenog mandata mogla biti upitna ako Bošković bude predsjedavao i u tom dijelu, pa je predsjedavajuća po funkciji, Mirjana Marinković Lepić, preuzela vođenje ovog dijela sjednice i tada je Leko položila zastupničku zakletvu.

Upravo se čita:  Vlada Republike Srpske nema para za policajce

Iz SDA su tada istakli kako smatraju da je stvarni razlog prekida sjednice to što bi SDA tražila i mimo predloženog dnevnog reda usvajanje zakona o plinovodu Južna interkonekcija BiH i RH, koji je ta stranka i predložila uputivši ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

– Umjesto usvajanja ovog zakonskog rješenja, ključnog za unapređenje energetske stabilnosti Federacije BiH i diverzifikaciju izvora snabdijevanja plinom te umjesto razmatranja ostalih akata koji se odnose na unapređenje životnog standarda, poslovnog ambijenta i sigurnosne situacije u FBiH, vladajuća većina je kao prioritet postavila uskostranačke interese. Prekinuta sjednica također je u potpunosti razotkrila neutemeljenost ranijih izgovora aktuelne vlasti, kojima su pravdali stalne zastoje u radu i neučinkovitost, što su pokušavali fakturisati opoziciji i navodnoj opstrukciji u radu parlamentarnih komisija – naveli su to prilikom iz Kluba zastupnika SDA.

Upravo se čita:  Crna Gora raskida ugovore sa firmama sa američke crne liste iz RS

Za desetu redovnu sjednicu predloženi dnevni red je isti kao što je bio i 4. marta. Jedan od novopredloženih federalnih zakona predviđa neradni dan nedjeljom i praznikom za radnike u trgovini – tržnim centrima i drugim prodajnim objektima. Vladi Federacije BiH je ostavljena mogućnost da njenom odlukom može odrediti koji prodajni objekti su ipak dužni raditi u vrijeme praznika i u kojem obimu.

Upravo se čita:  Sudinica Uzunović zabranila Dodiku da svjedokinji postavi jedno pitanje

Zakon kojim su predložene ove odredbe zasad je u formi nacrta, što znači da je njegovo eventualno stupanje na snagu vremenski nepredvidivo jer bi mogao biti upućen u javnu raspravu prije potencijalnog konačnog usvajanja u oba doma Federalnog parlamenta.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Stan u Goraždu izgorio zbog upaljenje klime: “Šteta je ogromna”

Požar koji je u popodnevnim satima izbio u stanu u ulici Prve slavne višegradske brigade u Goraždu, uspješno je...

Još vijesti za vas