Srijeda, 24 srpnja, 2024

Sjeverna Koreja prebacila dvije rakete na istočnu obalu

Preporučeno

Sjeverna Koreja prebacila je dva lansera kratkodometnih raketa na svoju istočnu obalu, što ukazuje da nastavljaju sa pripremama za ispaljenje, javila je danas južnokorejska novinska agencija Jonhap.

pjongjang-pripremaNeimenovani izvor iz južnokorejske vojske rekao je Jonhapu da se na satelitskim snimcima vidi da sjevernokorejske snage prebacuju dva pokretna lansera kratkodometnih raketa u provinciju Južni Hamgjeong.

Upravo se čita:  Putnik iz Banja Luke uhvaćen zbog lažiranja dokumenata na letu za Dortmund

“Vojska pažljivo prati posljednje pripreme Pjongjanga za lansiranje”, rekao je izvor.

Agencija podsjeća da je Sjeverna Koreja prebacila dva lansera kratkodometnih raketa “Musudan” početkom aprila, te da je sedam lansera postavila u istoj oblasti.

Zvaničnici smatraju da bi Sjeverna Koreja mogla da “iskaže vojnu snagu” na Dan osnivanja vojske 25. aprila.

Upravo se čita:  Može se dobiti već za pet godina radnog staža: Koliko morate raditi u Njemačkoj za penziju veću od 2.000 eura

Zvaničnik južnokorejskog Ministarstva odbrane nije mogao da potvrdi izvještaje i istakao je da nije bilo naznaka neuobičajene aktivnosti u Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja redovni vrši probna ispaljenja kratkodometnih projektila u more sa svoje istočne obale.

UN su pojačale sankcije Sjevernoj Koreji nakon što je ta zemlja obavila svoju treću nuklearnu probu 12. februara. Amerika i Južna Koreja započele su zajedničke vojne vježbe u martu.

Upravo se čita:  Žena iz BiH uhvaćena u pljački kampera u Njemačkoj: Tročlana banda privedena

Tenzije su u porastu na Korejskom poluostrvu od kada je Sjeverna Koreja izvršila treću nuklearnu probu, što je dovelo do sankcija UN-a.

U proteklih nekoliko sedmica Sjeverna Koreja je zaprijetila napadom na Južnu Koreju, Japan i američke baze u regionu.

(Oslobođenje)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas