Srijeda, 21 veljače, 2024

“Skandalozna odluka Ustavnog suda, stvaraju se preduvjeti ka disoluciji BiH”

Preporučeno

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je danas odluke kojima je ukinuo odredbe Narodne skupštine RS o prenosu nadležnosti, ali i odluku da izmjene Izbornog zakona BiH koje je predložio HDZ ne ugrožavaju bošnjački vitalni interes.

Poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i profesor ustavnog prava Zlatan Begić, kazao je kako Ustavni sud ovim “učinio prohodnim ovaj prijedlog za usvajanje u Predstavničkom domu”, a da dalje će biti stvoreni preduvjeti “za, ne više nelegalnu secesiju, nego za disoluciju”.

“Odluka učinila prohodnim usvajanje HDZ-ovog izbornog zakona”

“Narodna skupština RS donese očigledno neustavne akte o preuzimanju državnih nadležnosti, HDZ koordinirano sa SNSD-om predloži vrlo problematične (također očigledno neustavne!) izmjene i dopune Izbornog zakona u Domu naroda – sa stanovišta uvođenja novih oblika teške diskriminacije građana BiH. Klub Bošnjaka, vjerujući u ustavnu vladavinu, Ustavni sud i zdrav razum uloži prigovor povrede vitalnog interesa (istina nakon što se peti delegat Bećirović pojavio na sjednici na kojoj se ostali iz ovog kluba prvobitno nisu pojavili). Ustavni sud proglasi neustavnim akte Narodne skupštine RS, ali donese i odluku da predložene izmjene Izbornog zakona ne ugrožavaju bošnjački vitalni interes. Bošnjaci su ko biva dobili time što su neustavnim oglašeni akti Narodne skupštine RS (za koje se to znalo i bez te odluke, i koje nisu institucionalno mogle imati bilo kakvo dejstvo i koje nikako nisu mogle biti prihvaćene niti od međunarodne zajednice, ali ostaje otvoreno pitanje sankcionisanja nosilaca takvih aktivnosti!) – i to je ono što privlači pažnju površne i laičke javnosti (sa tim se računalo!). Međutim, Ustavni sud time što je odlučio da HDZ-ove izmjene i dopune Izbornog zakona ne ugrožavaju vitalni interes istovremeno je učinio prohodnim ovaj prijedlog prema Predstavničkom domu gdje iz Republike Srpske već ima 13 glasova ZA taj prijedlog”, kaže Begić.

Upravo se čita:  Halil Bajramović i Fadil Novalić zvanično ostali bez mandata u Zastupničkom domu FBiH

“Bosanac i dalje glup i ostaje za viceva, osovina Dodik-Čović i dalje jaše”

Navodi kako je “u dva kruga glasanja sasvim moguće usvojiti ovaj HDZ-ov prijedlog (gdje i prosto nepojavljivanje zastupnika može olakšati njegovo usvajanje), pogotovo imajući u vidu zvanične stavove nekih političkih partija iz Federacije BiH koje otvoreno podržavaju HDZ stavove”.

“U međuvremenu Bevanda i Satler grčevito se bore da se spriječi usvajanje ili nametanje od strane OHR-a odluke o finansiranju izbora, bilo je očigledno da se nešto čekalo (sada se zna i šta!), kupuje se vrijeme, iznenadno dolazi Mišel, a tu su i sudije stranci koji imaju odlučujuću ulogu”, dodaje.

Upravo se čita:  Društvene mreže gore nakon Dodikove posjete džamiji: „Arlauču li hodže u Tatarstanu, tamo nema srpskih nekretnina…"

Ističe kako “ovo nije prvi put da Ustavni sud donosi ovakve odluke, da imaju skandaloznih odluka te da je ovo jedna od njih”.

“I tako, taktika dr’žte lopova, Bosanac (i Hercegovac) i dalje glup i ostaje za viceva, osovina Dodik-Čović i dalje jaše, ostaje da se vidi ko će podići ruke za HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona. Ako to bude slučaj, Mujo, Zlatan, Željko, Ramo itd. mogu u Strazbur gdje će sigurno dokazati da ova rješenja predstavljaju još goru diskriminaciju nego što je sada prisutna. I dok se bude čekala implementacija tih presuda (u periodu od 15-20 godina) – u međuvremenu će se lakše nego ikad (čak lakše nego i 90-tih godina prošlog stoljeća) stvoriti neophodni formalni i drugi preduvjeti za potpunu teritorijalizaciju etničkih interesa i za – ne više nelegalnu secesiju, nego za disoluciju. Za aparthejd i 23% BiH spremni – ako se u Predstavničkom domu ovo izglasa…”, zaključio je Begić.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Tragedija – novorođenče se ugušilo dok je hranjeno u bolnici: “Rodila sam zdravo dijete, preminulo je nakon pet dana”

Nišlijka Marija Perić čije je novorođenče preminulo 24. januara ove godine na Ginekološko akušerskoj klinici u ovom gradu, posredstvom...

Još vijesti za vas