Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Skuplji ugalj, pa i struja: Sprema se novi udar na džep bh. građana?

Jedna od opcija koja se pojavljuje kao rješenje je povećanje cijene električne energije, o čemu se spekuliše od prošle godine. Stručnjak za energetiku Edhem Bičakčić pojašnjava da cijene električne energije reguliše tržište.

Preporučeno

Očekuje se da će Elektroprivreda BiH na kraju godine poslovati sa velikim gubitkom, za šta je potrebno naći opšteprihvatljiva rješenja za kompaniju i krajnje kupce električne energije, rečeno je prilikom posjete ministra energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Vedrana Lakića ovom preduzeću. Stanje je izuzetno loše i u rudnicima. Ministar Lakić i v. d. generalnog direktora EPBiH Sanel Buljubašić sa saradnicima posjetili su RMU Kreka Tuzla.

Tokom sastanka data je podrška novom rukovodstvu RMU Kreka i konstatovano da je stanje i u ovom rudniku veoma loše, naročito po pitanju proizvodnih količina uglja za potrebe EPBiH.

Jedna od opcija koja se pojavljuje kao rješenje je povećanje cijene električne energije, o čemu se spekuliše od prošle godine. Stručnjak za energetiku Edhem Bičakčić pojašnjava da cijene električne energije reguliše tržište. Cijena električne energije u Federaciji je u nadležnosti FERK-a. Iz ove agencije odgovor o poskupljenju električne energije dostaviće, kažu, danas.

Upravo se čita:  GP BiH ima pune ruke posla: Drastično raste broj lica sa potjernica i sigurnosno interesantnih osoba

– Elektroprivreda, ako tako odluči, može podnijeti zahtjev u tom smjeru da se izvrši korekcija, ali postoje različiti tarifni sistemi, jer određene kategorije već i sada plaćaju tržišnu cijenu električne energije, a ono što je bila socijalna kategorija, to su domaćinstva i ostali mali proizvođači, kaže Bičakčić.

U prošloj godini na vanjskom tržištu bile su izuzetno povoljne cijene i tu se ostvarivao ekstradohodak kojim su se pokrivali gubici na domaćem tržištu. Ove godine nema tog ekstradohotka na “pijaci električne energije”, cijene su 120 eura po megavatu i EPBiH mora obezbijediti poslovanje sa takvim cijenama na tržištu.

Iz sindikata rudara kažu da rudnici nemaju kapacitet za masovniju proizvodnju niti kaloričnu vrijednost potrebnog nivoa uglja koji se otkopava, pogotovo u RMU Zenica. Ništa bolje stanje nije ni u drugim rudnicima, ali u odnosu na ovo zemljište koje se eksploatiše trenutno u zeničkom ugljenokopu, veća je kalorična vrijednost u ležištima mrkog uglja u Kaknju, Brezi i Đurđeviku.

Upravo se čita:  Ministri šest država EU: Podrška otvaranju pregovora sa BiH do kraja godine

– Mi ne znamo da li će doći do povećanja cijene električne energije, ali ono što znamo je da su rudnici u prethodnih deset i više godina imali jako složen i težak zadatak. Trebalo je obezbijediti po povoljnoj cijeni ugalj za Elektroprivredu BiH, a da bi ona na osnovu te povoljne cijene osigurala povoljnu cijenu električne energije, kako za domaćinstva tako i za privredu, kaže Sinan Husić, predsjednik SSRRFBiH.

Elektroprivreda BiH je u obavezi da obezbijedi i dovoljno uglja za buduću proizvodnju, a cijene uglja moraju također biti tržišne. U tome je sva igra, da idemo u susret tržištu, smatra Bičakčić.

Nihad Harbaš, stručnjak za energetiku, smatra da menadžment EPBiH mora dobro analizirati one resurse koji nisu još pretvoreni u struju, a to su akumulacije u hidroelektranama. Podsjeća da su se u EP-u, zbog manjka isporuke uglja iz rudnika u okviru koncerna, “snalazili i još se snalaze na otvorenom tržištu, gdje su cijene uglja mnogo veće”.

Upravo se čita:  Jučer osuđen za zločine u Bosanskom Novom: Rajko Karlica nije pronađen na adresi stanovanja

– Sad je vjerovatno zaključeno da neće imati dovoljne količine uglja i iz tog razloga postoji bojazan. Što se tiče samih mjera, definitivno su tu nadanja da će se akumulacije više puniti nego što su do sada. Ide jesen, pa će imati mogućnost za veću proizvodnju, ali ima naznaka da bi moglo doći do poskupljenja električne energije na EU tržištu zbog povećanja potrošnje. Najnepopularnija mjera je povećanje cijene samim kupcima, što nije dobar znak ni za poslovanje, a ni za privredu i stanovništvo, zaključuje Harbaš.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U RS-u za “crni petak” potrošeno 27 miliona KM, u FBiH čak 346 miliona KM!

Iako je i ove godine “crni petak” privukao veliki broj građana RS-a u tržne centre, a njihove novčanike za...

Možda vas zanima i ovo