Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Sladić objavio detaljnu prognozu vremena za 1. maj

Preporučeno

Što se tiče 1. maja, situacija se nažalost postepno kvari.

Period hladnog vremena polako ostavljamo iza nas, izjavio je za N1 bh. meteorolog Nedim Sladić.

Sladić je kazao da po visini počinje pritjecati osjetno topliji zrak s jugozapada kontinenta koji će, kako sedmica bude odmicala, sve više jačati na prednjoj strani doline nad Iberijskim poluostrvom, najavio je.

“U najkraćem, za vikend slijedi stabilizacija vremena koja će nas pratiti sve do posljednjeg dana mjeseca aprila, a dnevne temperature zraka početkom iduće sedmice uglavnom se kreću od 24 do 29 °C. Oporavit će se i jutarnje temperature zraka koje će od ponedjeljka se kretati uglavnom od 10 do 16 °C, a ovog vikenda uglavnom od 6 do 12 °C. Preovladavat će većinom sunčano vrijeme, no uz nešto vlage u višim slojevima atmosfere treba računati i prozirne visoke oblake”, kazao je Sladić.

Upravo se čita:  U Mostaru izmjereno blizu 50 stepeni u hladu, građani spas od vrućina traže u rijekama i bazenima

Prognoza vremena za 1. maj

Što se tiče 1. maja, situacija se nažalost postepno kvari.

“No, ne gubite odmah nadu. Prvog maja prognozira se porast oblačnosti koji se širi od zapada i jugozapada prema istoku i sjeveroistoku Bosne. U početku radi se o visokoj prozirnoj naoblaci kroz koju se probija sunce, a tokom dana kako vlaga pristiže i u niže slojeve atmosfere, u većem dijelu zemlje preovladavaće oblačno vrijeme, uz zamućeno nebo. Što se tiče padavina, većina područja tokom 01.05. izgledno ostaju suha, no po trenutnom položaju ose doline, one su najmanje izgledne na krajnjem sjeveroistoku Bosne. Najveće vjerovatnoće za slabe, kratkotrajne lokalne pljuskove u drugom dijelu poslijepodneva su na zapadu, sjeverozapadu i jugozapadu Bosne, pogotovo u višim i planinskim područjima, te lokalno na sjeveru Hercegovine. Jugo će održavati temperature zraka prijatnim – ujutro od 10 do 16 °C, a danju većinom od 23 do 28 °C”, najavio je između ostalog Sladić.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović osudio je pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i predsjedničkog kandidata...

Još vijesti za vas