Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Sladićeva prognoza za ljeto, najavio je toplotne valove: “Biće preko 40 stepeni”

Preporučeno

-Postojat će jedan toplotni val koji će imati temperaturu zraka veću od 35 pa i pribiližiti se i lokalno premašiti 40 stepeni kao i proteklih godina, rekao je Sladić.

Bh. meteorolog Nedim Sladić za N1 je govorio o vremenskim prilikama kako u narednom periodu tako i šta nas očekuje u ljetnim mjesecima koji su pred nama. Sladić najavljuje da se baš kao i prethodnih godina očekuje toplije ljeto u odnosu na godinu prije.

U narednim danima, Sladić prognozira nestabilne vremenske prilike sa temperaturama zraka iznad prosjeka.

-Neće biti pretjerano hladno jer izostaju oni hladni prodori pri čemu su temperature zraka opet iznad višegodišnjeg prosjeka. Idući prema 3. i 4. junu tendencija koja je primjetna na prognoznom materijalu da na visinima raste, imat će refleksiju u prizemlju (tlu op.a.). Drugim riječima, natprosječno topao period se nastavlja potpomognut tim visinskim strujanjem, ali neće biti posve stabilno, rekao je Sladić.

Upravo se čita:  CIK kaznio još nekoliko stranaka: HDZ bez saglasnosti postavio stranački bilboard

Kada govorimo o ljetu koje je pred nama, Sladić ističe da će biti toplije u odnosu na prethodnu godinu.

-Okvirno gledano 40 do 60 posto analiziranih slučajeva je bilo toplije nego što je to uobičajeno. To opet nije iznenađenje jer svako ljeto od 2006. godine je toplije nego prethodno i govorimo o odstupanju jednog do dva stepena na najnoviji referentni niz 1991-2020. godina, naveo je Sladić.

Upravo se čita:  Dobre vijesti: Pojedini penzioneri u BiH dobit će dodatnu pomoć

Baš kao i u prethodnim godinama i ove nas očekuju toplotni valovi, najavljuje Sladić.

-Postojat će jedan toplotni val koji će imati temperaturu zraka veću od 35 pa i pribiližiti se i lokalno premašiti 40 stepeni kao i proteklih godina, rekao je Sladić.

U suštini, Sladić je ljeto koje nas očekuje sumirao ovako:

– Toplije ljeto u odnosu na višegodišnji prosjek, padavinama uglavnom normalno, malo sušnije ali svakako treba istaknuti da ima povećana vjerovatnoća za toplotnih valova s obzirom da se sva ti mjeseca očekuju sa pozitivnim temperaturnim odstupanjem.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas