Srijeda, 17 srpnja, 2024

Slijedi li crni scenarij Elekroprivrede BiH: Da li ćemo od države koja izvozi električnu energiju postati zemlja koja je ovisna o drugima?

Autor:N1

Preporučeno

Direktor Elektroprivrede smatra da je to nužno obzirom na rast drugih cijena koje su se odrazile na rashode ovog preduzeća.

Finansijski gubici, poskupljenja struje i najave zaduženja. Iz zgrade Elektroprivrede BiH posljednjih godinu dana za građane i društvo stižu samo negativne vijesti. Tokom prošle godine napravljen je gubitak od čak 331 milion maraka. Da li ćemo od države koja izvozi električnu energiju postati zemlja koja je ovisna o drugima?

Nekada je Elektroprivreda BiH imala viškove proizvedene struje čak 2000 gigavatsati, a prošle godine samo 52 gigavatsata. Rudnici su proizveli skoro dva miliona tona manje nego 2009. godine. Zbog toga je Rudnik Zenica zatvoren. Jedan od poteza uprave je i poskupljenje struje za 10%.

Upravo se čita:  Igman Konjic nastavlja dominirati namjenskom industrijom

”Pakao eto šta jer kad ode struja ode sve. Znala sam da će ono što su nam dali tokom zime da će nam naplatiti”; ”Najlakše preko naroda, to je najkraće rečeno. Kao u feudalizmu: uzmi od raje”.

No, direktor Elektroprivrede smatra da je to nužno obzirom na rast drugih cijena koje su se odrazile na rashode ovog preduzeća.

Sanel Buljubašić, direktor Elektroprivrede BiH:

”Usklađivanje cijena i kada bude provedeno je prihod 2,3%, to ne rješava problem od 331 milion gubitka. Mi se moramo okrenuti poslu i rješavati. To nisu silni milioni koji će EP BiH zaraditi, to je samo usklađivanje sa ulaznim troškovima. Da se to radilo prije nas po 1 ili 2% mi bi sada bili u boljoj situaciji”.

Upravo se čita:  Popularni lanac pekara u BiH dobija novog vlasnika

Rudnici moraju biti samoodrživi, kaže Buljubašić, te proizvoditi dovoljne količine uglja. Rješenjem se smatraju i obnovljivi izvori energije. Tako će u dugoročnoj strategiji ulaganja na nekadašnjem odlagalištu Rudnika uglja Gračanica biti izgrađena fotonaponska elektrana, dok će na odlagalištu kopa rudnika Banovići biti uspostavljena solarna elektrana, kao i na odlagalištu rudnika Breza. Uprava Elektroprivrede smatra da ništa ne može bez hidroelektrana. To će ići mnogo teže, obzirom na društveni otpor.

Upravo se čita:  Igman Konjic nastavlja dominirati namjenskom industrijom

”Problem je što je smanjena proizvodnja električne energije, što su se oslanjali na izvoz preko posrednika ne trgujući direktno čime neki posrednici ostvaruju enormnu dobit a EP BiH je propušta. Umjesto rješavanja unutrašnjih problema da se naprimjer registruju za direktan izvoz i da novac ostane kod njih, oni su teret prebacili na potrošače”, kazao je Igor Gavran, ekonomski analitičar:

Negativan efekat tek slijedi, a analitičari smatraju da će mnogi iskoristiti priliku da neosnovano podignu ostale cijene. Posljedice će trpiti i proizvođači hrane u BiH.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Probijen tunel Golubinja – najduži tunel na Koridoru Vc

Na dionici Poprikuše - Nemila na Koridoru Vc, u srijedu, 17.07.2024. je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela Golubinja,...

Još vijesti za vas