Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Slovenija usvojila zakon važan za bh. građane u ovoj zemlji: Evo o čemu se radi

Preporučeno

Zakon o ostvarivanju kulturnih prava pripadnika nacionalnih zajednica naroda bivše Jugoslavije pripremljen je u koaliciji i obuhvata Albance, Bošnjake, Crnogorce, Hrvate, Makedonce i Srbe koji žive u Sloveniji.

Nakon duže od dvadeset godina nastojanja da se na sistemskom nivou riješi pitanje položaja naroda sa područja bivše zajedničke države, jučer je u Državnom parlamentu Republike Slovenije usvojen Zakon o kulturnim pravima pripadnika naroda bivše Jugoslavije.

Nakon odbijanja prijedloga za raspisivanje konsultativnog referenduma u aprilu, Državni parlament (DP) je usvojio zakon o ostvarivanju kulturnih prava pripadnika naroda bivše Jugoslavije. Zakon predviđa da se finansiranje kulturnih programa prenosi na Ministarstvo kulture. Poslanici su zakon usvojili sa 50 glasova za i 27 protiv.

Zakon o ostvarivanju kulturnih prava pripadnika nacionalnih zajednica naroda bivše Jugoslavije pripremljen je u koaliciji i obuhvata Albance, Bošnjake, Crnogorce, Hrvate, Makedonce i Srbe koji žive u Sloveniji. U drugom čitanju zakon je usvojen početkom aprila, ali je prije konačne odluke DP morao da se izjasni o prijedlogu za raspisivanje konsultativnog referenduma, koji je predložila stranka NSi. Međutim, DP nije prihvatio prijedlog krajem aprila.

Upravo se čita:  Brutalno pretukla nastavnicu biologije jer je njenom sinu zaključila dvojku: "Ne znaš ti ko sam ja"

Usvojenim zakonom uređuju se načini ostvarivanja prava navedenih zajednica kao i podrška ostvarivanju njihovih prava. Zakon garantuje pravo na očuvanje i razvoj identiteta, njegovanje kulture, očuvanje kulturne baštine, upotrebu maternjeg jezika i pisma i kreiranje medijskih programskih sadržaja. Ova prava će se ostvarivati ​​kroz projekte sufinansirane iz državnog budžeta i međunarodnih mehanizama podrške.

Zakon, između ostalog, predviđa da će kulturne programe za pripadnike navedenih nacionalnih zajednica finansirati Ministarstvo kulture, umjesto postojećeg javnog fonda za kulturne aktivnosti. Predviđena je i transformacija sadašnjeg Vladinog savjeta za pitanja nacionalnih zajednica u stalno konsultativno tijelo Vlade pod rukovodstvom Ministra kulture.

Upravo se čita:  Usred juna: Pao snijeg u junu, Slovenci prave snješke bijeliće

Prilikom razmatranja zakona, članovi matičnog odbora, na prijedlog koalicije, usvojili su amandman kojim je u zakon uveden novi član kojim se nalaže Ministarstvu prosvjete da omogući djeci naroda bivše Jugoslavije da uče svoj maternji jezik i kulturu u osnovnim i srednjim školama. Međutim, koalicija je kasnije povukla ovu odredbu.

Opozicione stranke SDS i NSi upozorile su da je zakon u neskladu sa samim sobom i predložile da se odluka odgodi za jednu od narednih sjednica radi pripreme usaglašavajućeg dodatka. Uprkos tome, zakon su podržale sve tri koalicione stranke, koje su istakle da zakonodavna i pravna služba DP nije našla nedosljednosti u zakonskom tekstu. Koalicija je optužila opoziciju da odugovlači i pokušava spriječiti usvajanje zakona.

Upravo se čita:  Konobar iz Sarajeva se javio na oglas za ubicu: "Spreman na sve, nema mrlje, ima četvero djece"

Kako navode iz koalicije, zakon ispunjava obećanja data u plebiscitu i drugim dokumentima i namijenjen je slovenačkim građanima drugog etničnog porijekla.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas