Utorak, 23 srpnja, 2024

Slučaj bračnog obračuna u Bosanskoj Gradišci: Pretučeni suprug otišao kući iz bolnice

Preporučeno

Nezvanično, supružnici žive u inostranstvu a u Bosanskoj Gradišci borave privremeno, na godišnjem odmoru.

Vijest da je, nakon svađe a potom i fizičkog obračuna dvoje supružnika iz okoline Bosanske Gradiške, 49-godišnji muškarac zbrinut u Domu zdravlja, a potom bolnici, sa vidnim povredama koje mu je, navodno, nanijela supruga, uznemirila je mnoge stanovnike grada na Savi.

To je na prečac postala glavna tema. Rajko Dodik, direktor bolnice kazao je za “Nezavisne novine” da je muškarac, koji se dovodi u vezu sa ovim slučajem, “primarno zbrinut u bolnici ali je odbio daljnje liječenje. nakon obrade i ukazane pomoći, na vlastiti zahtjev je otišao kući”.

Tihomir Rakita, zamjenik načelnika Policijske uprave Bosanske Gradiška kazao nam je da su o ovom slučaju izdali saopštenje.

“Policijski službenici Policijske uprave Gradiška, 19. juna 2024. godine, lišili su slobode J. H. i B. H. iz Gradiške, a koji su osumnjičeni da su počinili krivično djelo “Nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici”, navedeno je u saopštenju.

Upravo se čita:  Nisu ni 24 sata prošla: Gradonačelnica Karić odlučila da ukloni "turističku atrakciju" sa Baščaršije

Policijskoj stanici Bosanska Gradiška, istog dana, oko 5.20 sati, od strane dežurnog radnika Službe hitne pomoći, prijavljeno je da se u prostorijama navedene ustanove nalazi muško lice sa povredama.

“Policijski službenici PU Gradiška su postupili po prijavi i operativnim radom na terenu došli do saznanja da se radi o muškarcu inicijala B. H. koji je povrede zadobio od strane supruge J. H. iz Gradiške”, navode u Policijskoj upravi Bosanske Gradiška.

Nezvanično, supružnici žive u inostranstvu a u Bosanskoj Gradišci borave privremeno, na godišnjem odmoru.

Upravo se čita:  BH. meteorolozi objavili vijest koja će obradovati mnoge: Polako, ali sigurno, dolaze nam nešto ugodniji i podnošljiviji ljetni dani

O ovom slučaju obaviješten je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilašva Banja Luka, koji je naložio da se nakon kompletiranja predmeta protiv J. H. i B. H. dostavi izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

U Centru za socijalni rad kazali su da oni nemaju saznanja o ovom slučaju.

Nasilje u porodici

Inače, o nasilju u porodici na području Bosanske Gradiške Stana Balaban, direktor ove ustanove, kaže da porodično nasilje nije raširena pojava.

Ipak, oni svakom slučaju pristupaju krajnje odgovorno, kako bi eliminisali uzroke i preduhitrili posljedice.

“Problem nasilja u porodici je slojevit, a primjeri veoma različiti, naročito uzroci. Posebno vodimo računa od djeci, ali i srodnici takozvanih disfunkcionalnih porodica, trpe teške posljedice. Žrtve nasilja se, samo u krajnje teškoj situaciji opredjeljuju da prijave nasilnika, nadajući se da će problem tako bezbolnije riješiti”, kazala nam je Stana Balaban. Ona naglašava da senzacionalistički pristup porodičnom nasilju ima veliku štetu.

Upravo se čita:  Američki špijunski avion ponovo letio iznad Bosne i Hercegovine: Kakve je podatke prikupljao?

“O veoma osjetljivim slučajevioma, često se piše na društvenim mrežama i pojedinim medijima, bez dovoljno jasnih činjenica i uvažavanja stavova i mišljena institucija. U Gradišci smo usvojili Protokol o postupanju u sluačjevima nasilja u porodici na području grada, sa jasnim zadacimna i obavezama. Uključeno je više institucija, škole, policija, zdravstvene i socijalne ustanove, gradska uprava i drugi”, pojasnila je Stana Balaban rekavši da je to obezbijedilo efikasno djelovanje i dobru komunikaciju.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas