Četvrtak, 29 veljače, 2024

Službenice u sarajevskim opštinama ‘rezervisale’ godišnji odmor u oktobru, da bi mogle raditi kao popisivači?!

Preporučeno

Kako DEPO Portal saznaje iz izvora bliskih opštinskim organima u Kantonu Sarajevo, među zainteresoavnima koji se jagme za ovaj posao nalaze se i brojne opštinske službenice koje su svoje godišnje odmore revnosno rezervisale za mjesec oktobar, kako bi mogle raditi kao popisivači

popisivaci2Iako iz Agencije za statistiku BiH uporno tvrde da će prednost pri odabiru kandidata za popisivače i opštinske instruktore na oktobarskom popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini imati nezaposleni, studenti te porodice šehida i poginulih boraca, već sada se naziru propusti, neodgovornost i krajnja nemarnost pri poštovanju ovakve selekcije.

Upravo se čita:  Preminuo poznati doktor Hamza Žujo, radio i na slučaju Memić

I ko će, na koncu, provjeravati da li je pri odabiru kandidata zaista prednost data nezaposlenima, studentima te porodicama šehida i poginulih boraca?!

Svi koji su ovih dana otišli da se prijave za kandidate i potencijalne popisivače, osim što su, kao i u svim domaćim javnim administrativnim odjelima, zaglavili u gužvi, mahom su ostali zatečeni neprofesionalnim odnosom nadzornih komisijskih tijela koja će odlučivati o krajnjem izboru onih koji će biti angažovani na popisu stanovništva.

Imena najuspješnijih kandidata koje očekuje posao popisivača bit će objavljena krajem avgusta, a kako DEPO Portal saznaje iz izvora bliskih opštinskim organima u Kantonu Sarajevo, među zainteresoavnima koji se jagme za ovaj posao nalaze se i brojne opštinske službenice koje su svoje godišnje odmore revnosno rezervisale za mjesec oktobar, kako bi mogle raditi kao popisivači.

Upravo se čita:  Fahrudin otkrio sve tajne egzotičnog vrta u Brezi: Banana u Bosni i Hercegovini može uspjeti! 

Navodno je ova pojava najizraženija u Opštini Novo Sarajevo, ali ni druge sarajevske opštine nisu na nju ostale imune.

Poznajući manire domaće javne administracije, nema sumnje da će se i posao oko popisa stanovništva, ili će se u tome bar pokušati, pretvoriti u standardnu birokratsko-korupcijsku otimačinu.

Podsjećamo, kandidati koji budu obavljali posao općinskih instruktora imat će pravo na naknadu od 75 KM po jednom obučenom popisivaču, dok će se zarada popisivača kretati od 1,75 KM do 1,95 KM, u zavisnosti od broja popisnih obrazaca u domaćinstvima, kao i do toga da li su popis vršili u gradskim ili ruralnim područjima.

Upravo se čita:  Vlada FBiH: Razrješen dužnosti Fahrudin Solak, direktor FUCZ

Prema prvobitnim predviđanjima, popisivači će moći zaraditi oko 550 KM, dok će instruktori inkasirati koju stotku više.

Popis će biti održan od 1. do 15. oktobra ove godine.

Izvor: DEPO Portal

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas