Srijeda, 29 svibnja, 2024

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Preporučeno

Šmit je pozvao Parlament BiH da usvoji preporuke u formi zakona.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji štite integritet izbornog procesa.

– U nedostatku pravovremene odluke u Parlamentu BiH, visoki predstavnik je morao djelovati i implementirati dobro poznate preporuke OSCE/ODIHR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije kako bi se osigurala njihova primjena na lokalnim izborima 2024. godine – navodi se.

Upravo se čita:  Komšić o najavljenom glasanju za Vukoju: SDP je u toj cijeloj priči moje najveće razočarenje

Šmit je pozvao Parlament BiH da usvoji preporuke u formi zakona.

Navodi se da izmjene i dopune koje je donio visoki predstavnik sadrže pravila koja su već na snazi (uključujući pilot projekte za elektronsko brojanje glasačkih listića i identifikaciju birača, te restrukturiranje biračkih odbora u skladu s pravilima ODIHR-a), ali one se mogu u potpunosti ugraditi u drugi zakon.

Upravo se čita:  Generalna skupština UN-a danas razmatra rezoluciju o genocidu u Srebrenici: Civilizacijski korak ka istini i pravdi

Istaknuto je da ne smije doći do umanjivanja standarda koje preporučuje OSCE, te o nadležnostima CIK-a BiH, o kojima se ne može pregovarati.

– Nudim saradnju domaćim političarima. Želim podsjetiti sve zainteresirane strane da vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe, premda još ima dodatnog vremena kada se radi o dugoročnim izmjenama izbornih pravila

Upravo se čita:  U "grad milionera" u BiH sletjelo 17 njemačkih bogataša

Birači u Bosni i Hercegovini imaju pravo da glasaju prema jasnim i pouzdanim pravilima, te u skladu s najvišim standardom integriteta izbornog procesa – zaključuje visoki predstavnik Šmit.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Radnici BHRT-a održali protest upozorenja, moguć i generalni štrajk

Radnici BHRT-a održali su danas protest upozorenja kojim su željeli ukazati na katastrofalnu finansijsku situaciju u kojoj se nalaze. Predstavnici...

Još vijesti za vas