Subota, 2 ožujka, 2024

Smještaj, putni troškovi, hrana, piće… Za sedmodnevno kupanje u Neumu potrebno je raditi dva mjeseca

Preporučeno

Ponude koje se mogu pronaći na Bookingu, a ukoliko građani žele odsjesti u hotelima sa četiri zvjezdice, za noćenje sa doručkom iznose od 180 do 240 KM po osobi.

Ukoliko se četvoročlana porodica odluči da ove godine ljetuje u jedinom BiH gradu na moru, treba da izdvoji između 900 i 3.000 KM i to samo za smještaj i putne troškove, a sve u zavisnosti od toga da li želi odsjesti u luksuznijim hotelima ili u privatnom smještaju- pišu Nezavisne.

Na gore navedenu cijenu potrebno je dodati cijene hrane, a u zavisnosti od toga da li će se hraniti u restoranima ili će svratiti u prodavnicu po namirnice, biće neophodno da potroše još koju stotinu KM.

Prema tome, da bi otišli na neko pristojno ljetovanje, potrebno je da izdvoje barem dvije prosječne plate u Srpskoj, čiji iznos je trenutno 1.105 KM.

Naime, turistima koji dolaze iz Banjaluke ili okolnih mjesta, a uzevši u obzir stalni rast cijena goriva te da je udaljenost oko 300 i više kilometara, samo za putne troškove, odnosno dok plate gorivo u oba smjera, potrebno je u prosjeku oko 150 KM, i to u slučaju da ne idu auto-putem i preko Hrvatske, već preko dionice puta Stolac – Neum.

Upravo se čita:  Emotivno obraćanje: Na Dan nezavisnosti mladić objavio zašto napušta BiH

U suprotnom, dodatno se naplaćuje putarina, koja na jednoj dionici puta Sarajevo – Mostar košta 2,5 KM, dok vožnja auto-putem Banjaluka – Doboj iznosi sedam KM, a ista cijena je i na dionici Zenica – Sarajevo.

Ponude koje se mogu pronaći na Bookingu, a ukoliko građani žele odsjesti u hotelima sa četiri zvjezdice, za noćenje sa doručkom iznose od 180 do 240 KM po osobi. S tim u vezi, ako bi se četvoročlana porodica odlučila za tu opciju, sedmodnevni boravak bi ih, sudeći prema dostupnim informacijama, koštao oko 3.000 KM, i to bez taksi.

Ipak, ponuda je raznovrsna te postoje i one jeftinije i primamljivije ponude, pa tako cijena apartmana u jednoj vili, barem u prvoj polovini jula, iznosi oko 750 KM za dvije odrasle osobe i dva djeteta.

Upravo se čita:  Poznato ko je poslao jezivu prijeteću poruku "danas ću pucati po svojoj školi"

Osim toga, mogu se pronaći i tzv. last minute ponude, u kojima dvije odrasle osobe i dva djeteta smještaj mogu pronaći i za 678 KM.

Kako nam je potvrdila jedna Banjalučanka koja trenutno boravi u Neumu, cijena smještaja u njenom hotelu košta 100 evra za noćenje sa doručkom, dok njen prijatelj u drugom hotelu jedno noćenje plaća 100 KM.

U restoranima, priča ona, ručak košta oko 20 KM, što, kako kaže, i nije mnogo s obzirom na to da su cijene porasle.

Sa druge strane, cijene pića su ipak nešto više, te je tako za jedno točeno pivo potrebno izdvojiti i po šest-sedam KM.

Ona se odlučila da, umjesto preko Hrvatske, ovaj put ide dionicom Stolac – Neum, koja još nije u potpunosti završena, ali se očekuje da će uskoro biti puštena u funkciju.

“Nekih pola sata smo se vozili lošim dijelom dionice, ali ostatak puta je zaista dobar, što uveliko pomaže putnicima da brže stignu do jedinog bosanskohercegovačkog grada koji ima izlaz na more”, kazala je ova Banjalučanka.

Upravo se čita:  Promjene u tradiciji: Mladoženje u BiH preuzimaju prezime supruge

Otvorena nova cesta

Turistička sezona u Neumu već se zahuktala, a posjetioci od jučer mogu da putuju na odmor novim putem Stolac – Neum, bez čekanja na granicama i bez gužvi.

Podsjetimo, jučer je svečano otvoren novi put Stolac – Neum. Cestu su svečano otvorili neumski načelnik Dragan Jurković i gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković te direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić.

Otvorenju, koje je upriličeno na lokalitetu raskrižja Babin Do, nazočili su i federalni premijer Fadil Novalić i njegovi zamjenici Jelka Milićević i Vesko Drljača, kao i ministri u Vladi Federacije BiH.

Ukupna vrijednost projekta je 96.523.354,33 maraka, a sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH, i to 20.180.376 maraka iz vlastitih sredstava (proračuna FBiH i sredstava JP Ceste FBiH), te kreditnih aranžmana s međunarodnim financijskim institucijama (kreditna sredstva Svjetske banke i Europske investicijske banke u iznosu od 75.463.246 maraka, te EBRD-a u iznosu od 879.732,33 maraka.

Ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 kilometara.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas